Foto: SVT

Rena vinsten när Nässjös bandydamer startade eget

Uppdaterad
Publicerad

I Nässjö tröttande bandytjejerna på styvmoderlig behandling i Nässjöl IF och startade därför eget. På några år nådde de SM-guldet men idag är den rena tjejklubben IFK Nässjö i princip nedlagd.

Sämre träningstider, sämre utrustning och mindre bidrag. 2004 var måttet rågat för de kvinnliga bandyspelarna i Nässjö.

Tillsammans med ett antal bandyveteraner skakade de istället liv i NIF:s lokalrival IFK Nässjö. Publiken och inte minst sponsorerna från det lokala näringslivet ställde upp och bara några säsonger senare spelade Nässjös bandytjejer SM-final på Studenternas i Uppsala mot AIK. Nässjö förlorade visserligen men tog revansch säsongen därpå genom att i mars 2009 besegra svenska mästarna AIK med 5 mål mot 3.

Damidrott i Småland

– Att starta eget innebar ett jättelyft för dambandyn i Nässjö, säger Åsa Storme i IFK Nässjö. När det var som bäst lyckades dambandyn bättre, både ekonomiskt och sportsligt, än herrlaget i NIF.

Tyvärr blev sagan IFK Nässjö som dambandyklubb kortvarig. Efter några år i toppen förlorade laget succesivt sina bästa spelare när dessa började plugga i större städer och där också värvades av större klubbar.

2011 meddelade IFK Nässjö att klubben drog sig ur Allsvenskan och enligt Åsa Storme är det en tidsfråga innan klubben läggs ner helt.

– Det som knäckte IFK Nässjö var att Nässjö är en liten ort som saknar utbildningar och då blir spelarförlusterna för stora att bära. Men satsningen på en renodlad tjejklubb var helt riktig när den gjordes, säger Åsa Storme.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damidrott i Småland

Mer i ämnet