Ambulansvikarier får inte köra prio 1

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer landstinget i Västernorrland ha nio ambulansvikarier. Men enligt verksamhetsreglerna får vikarier inte köra prio 1- utryckningar, som är de mest akuta utryckningarna.

För att få köra ambulans ställs höga krav. Enligt landstinget i Västernorrland måste man haft körkort under minst tre år och genomgått lämplighetstester. För att köra de högst prioriterade larmen krävs ännu mer. Då måste man ha klarat av vinterutbildning, kört 300 timmar i ambulans och varit anställd i ett år.

Men under sommaren anställs vikarier. De får enligt verksamhetsreglerna inte köra prio 1-utryckningar.

– Det här är ingenting nytt, säger Lars Norberg, verksamhetschef på ambulansen i Västernorrland.

Ambulanssjukvårdaren, Gert Thelin, ser det som ett problem.

– Stressen kommer ju att öka för ordinarie personal. Det är ju de som kommer att få det mesta av arbetet. Men måste ju få vara ny också, säger Gert Thelin.

Förra året anställdes sex sommarvikarier till ambulanssjukvården, alla var under utbildning. I år har man nio sommarvikarier, fyra är nyutbildade. Samtidigt skriver Margareta Berglund Rödén, hälso- och sjukvårdsdirektör, i en skrivelse till Kommunal, att ett krav för att få anställning inom ambulanssjukvården ska vara att man är erfaren.

– Man försöker få tag på så mycket erfaren personal som möjligt, men någon gång måste man få börja sin anställning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.