Högt tryck på Kumla – bostäderna räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Det är kris på bostadsmarknaden i Kumla, fler vill flytta in än vad det finns bostäder och det måste byggas mycket för att komma ikapp efterfrågan.

– När jag kom hit för fyra år sen var det 30-40 personer som sökte om vi lade ut en lägenhet centralt. Nu är det 140-160, det är ett helt annat tryck, säger Thomas Hjelmqvist VD för Kumla Bostäder.

Här bor jag – Kumla

150 nya bostäder per år

Kumla har idag ca. 20 700 invånare. Kumla kommun har som mål att bli 25 000 invånare år 2025. Som befolkningsprognosen ser ut just nu ser man ut att lyckas. Men för att nå det målet behöver antalet invånare öka med cirka 300 personer per år och cirka 150 bostäder byggas varje år.

Kommer kommunen kunna klara det?

– Ja det tror jag, vi har bra planer framåt för hur vi ska bygga och vi räknar med att locka många byggherrar som vill komma och bygga i Kumla, säger Thomas Hjelmqvist.

Varför har ni inte byggt mer tidigare för att slippa krisen nu?

– Det är marknaden som styr och den är ibland lite trögrörlig, säger Thomas Hjelmqvist.

Måste locka byggherrar

Kumla Bostäder kommer under 2015 och 2016 bygga klart 115 stycken hyresrätter, så det byggs för fullt. Men om inte andra byggbolag också kliver in och bygger så är det för lite för att möta efterfrågan.

Vad gör ni om ni inte lyckas locka andra byggföretag att bygga?

– Då får vi diskutera om vi i allmännyttan kan skruva upp byggtakten på något vis, säger Thomas Hjelmqvist.

Detta byggs i Kumla

Vårdboende: Under 2015 startar byggnationen av Kumlas nya vård- och omsorgsboende. Ett 50-tal vårdplatser bidrar till att möta framtida behov.

Förskola: I det blå kontorshotellet intill Ericsson kommer en ny förskola byggas. Det blir plats för sex stycken avdelningar. Här finns en direkt närhet till det nya bostadsområdet Skogsgläntan som växer fram.

Kumlahallen: Ombyggnationen av Kumlahallen har påbörjats. Den ska ge plats för barn och unga som är aktiva inom gymnastik och kampsport och bowling.

Vialundsskolan: Om- och nybyggnation av Vialundskolan som ska ge plats för cirka 300 elever i årskurserna 7-9 samt kulturskolan.

Ny fritidsgård: En frititdsgård planeras att uppföras i centrala Kumla.

Resecentrum: Den första etappen med den nya bussterminalen är klar. Här finns plats för 6-7 bussar. Under 2015 sker nästa etapp som handlar om förändringar runt och i stationshuset. Bland annat ska gång- och cykelramper byggas om, ett större torgområde skapas och stationshuset ska öppnas upp som väntsal.

Bostäder

Lägenheter i kvarteret Urmakaren vid Kyrkogatan – Götgatan: Ett flerbostadshus med ett 30-tal lägenheter på en yta där gamla villor har rivits. Inflyttning är planerad till vintern 2016

Lägenheter kvarteret Gladan/Rapphönan: Med resecentrum som närmaste granne planerar vi för ny bostadsbebyggelse. Mataffär, bibliotek, förskola och en av stadens finaste parker ligger inom 50 meters radie. Den nya planen blir klar under 2015 och ger plats för upp till 180 lägenheter.

Lägenheter kvarteret Hovslagaren vid Götgatan – Sveavägen: På en tidigare obebyggd tomt byggs ett flerbostadshus med 3-5 våningar och ett 30-tal lägenheter. Inflyttning är planerad till vintern 2016.

Radhus och småhus i Smedstorp: Upplåtelseformerna är blandade genom bostadsrätt, äganderätt och ev. hyresrätt. Försäljning pågår.

Villatomter Loviselund: 60 nya villatomter och ett hundratal lägenheter planeras. Tomterna släpps till försäljning under hösten 2015.

Villatomter Täppan: I södra Kumla finns villatomter till försäljning. Området ligger direkt i anslutning till förskola och skola och stora områden för fritid och lek. Försäljning pågår.

Villatomter Skogsgläntan III: I området Skogsgläntan släpps två nya kvarter med 40 villatomter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här bor jag – Kumla

Mer i ämnet