Vårdcentralen i Söderköping Foto: SVT

Beslutet: Vårdcentralen i Söderköping läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det formella beslutet fattats av regionstyrelsen om att lägga ner Vårdcentralen Söderköping.

– Det är givetvis tråkigt att behöva fatta detta beslut. Men det är ett nödvändigt och ansvarsfullt beslut eftersom vårdcentralen trots många olika åtgärder har gått med mångmiljonunderskott under en följd av år. Att låta denna situation fortsätta skulle drabba hela primärvården i den östra länsdelen ekonomiskt och strider dessutom mot regelverket för vårdval i primärvården, säger regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S), i ett pressmeddelande.

Alla partier utom Vänsterpartiet röstade för en nedläggning.

– Vi anser att de är sorgligt att majoriteten med S i spetsen lägger ner vårdcentralen mot Söderköpingsbornas vilja. Närmare 8000 personer är fortfarande listade där trots hot om nedläggning och namninsamlingen för att rädda vårdcentralen har samlat över 4000 namn. Det är en ännu starkare opinion än vad som fanns för att rädda Vrinnevisjukhuset och det visar hur viktig vårdcentralen är för kommuninvånarna, säger Malin Östh (V), ledamot i regionstyrelsen.

Aktionsgruppen som vill ha vårdcentralen kvar funderar nu på att ockupera lokalerna.

– En sista protest skulle kunna vara att ockupera. Det är en idé från mig och några till, säger Marja Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.