44 flickor utsattes för misstänkta nätpedofiler

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de största sexbrottsmålen någonsin i Sverige har växt ytterligare, men närmar sig nu sitt slut. En 32-årig gotlänning och en 52-årig man från Stockholm står åtalade för närmare 1.000 brott mot unga flickor via internet.

När rättegången mot männen inleddes i Gotlands tingsrätt i slutet av juni rörde det sig om cirka 230 åtalspunkter och nio målsäganden.

Utredningen har fortsatt parallellt och i dag handlar det om bortåt 1.000 åtalade gärningar som ska ha riktats mot 44 målsäganden. Alla är flickor som var mellan 9-14 år när övergreppen inleddes, enligt kammaråklagare Charlotta Tanner.

– Vi har delgett ungefär 1.400 brottsmisstankar, säger hon till Östnytt.

Förälder gjorde upptäckten

Misstankarna rör sexuella ofredanden, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till detta och barnpornografibrott.

Misstankarna uppstod i september förra året när en förälder till en flicka som ska ha utsatts anmälde 32-åringen. I november greps mannen och vid husrannsakan i hans bostad togs bland annat teknisk utrustning i beslag och härvan började nystas upp.

Snart greps även den 52-årige mannen i Stockholm.

Poserade via webbkamera

Genom att låtsas vara unga killar ska de åtalade männen ha fått flickor att posera sexuellt för dem via internet. De ska ha sökt upp flickorna på barn- och ungdomssajter och sedan kommunicerat via bland annat webbkamera.

Enligt åklagaren ska männen ha samarbetat, bytt information och ibland uppträtt under samma identitet mot flickorna.

– Vi har kunnat se hur männen utnyttjat flickorna känslomässigt och på så sätt förmått dem att posera i webbkameran, eller på bilder som de skickat till männen. Efter ett tag har flickorna blivit förälskade i männens falska identiteter och i flera fall har de blivit ”tillsammans med” de här påhittade personerna, sade Charlotta Tanner till Östnytt i samband med att rättegången inleddes.

Brotten ska ha pågått under år 2012 och 2013.

”Nu har vi satt punkt”

Charlotta Tanner säger att det finns uppgifter som pekar på att fler flickor än de 44 som nu är målsäganden utsatts. Nu har åklagarsidan dock valt att sätta ett stopp för utredningen och inte väcka fler åtal.

– Nu har vi satt punkt. Vi kommer inte att ta in fler uppgifter i målet utan nu får det bli en dom på det här, säger Tanner.

Vad kommer du yrka på för påföljd?

– Det är ett flerårigt fängelsestraff, men jag vill inte sätta ned foten än. Jag tar det vid slutpläderingen.

Hur ställer sig männen till anklagelserna?

– När de är överbevisade så erkänner de. Har vi lite sämre bevisning så är de mer tveksamma.

32-åringens mamman åtalad

Charlotta Tanner säger vidare att det är några punkter som ska bli särskilt intressanta att se hur rätten resonerar kring.

– Den mest intressanta är om man kan dömas för sexuellt övergrepp på distans. Det ska bli väldigt spännande att se, menar hon.

Det är nu sju dagar kvar av rättegången och dom väntas den 30 december.

Även mamman till den 32-årige gotlänningen har åtalats i härvan. Hon misstänks för skyddande av brottsling sedan hon i november 2013 ska ha undanröjt bevis om brott som hennes son misstänks för genom att gräva ner USB-minnen och slänga flicktrosor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.