Folkhälsomyndighetens tester har hittat spår av salmonella i en oöppnad förpackning av Iwi allkrydda.
– Det är samma typ av salmonella, Salmonella Enteritidis 13a, som drabbat matgästerna på Öland som hittats i allkryddan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog och riskvärderare på livsmedelsverket.
”Svårt arbete”
Det pågår ett intensivt spårningsarbete för att reda ut vad i kryddan som bär på salmonellabakterier.
– Det kan vara någon av grönsakerna som ingår i kryddorna, samma produktionsanläggning, lagring, bevattning. Ja, det blir ett svårt arbete, som blir ännu svårare ju längre bak i tillverkningsleden vi kommer, säger Jonas Toljander.
På tisdagen återkallade företaget Sevan sin allkrydda efter misstankar om salmonella. Men allkryddan från Sevan ligger alltså inte bakom utbrottet på Öland, där cirka 80 personer blev sjuka. Sevans allkrydda har dock kopplats till sjukdomsfall på andra ställen i Sverige.
”Gjort vad vi ska”
Företaget Dimpex, som säljer Iwi allkrydda, fick höra om smittan fredagen 26 juni.
– Vi har kontakt med livsmedelsverket och de myndigheter vi behöver, för att lämna mer information, säger Ivca Dusanov, som äger Dimpex.
Vad gjorde ni när ni fick beskedet?
– Vi gjorde enligt våra regler. Vi har gjort allt vad vi ska göra, vi har gett all information till myndigheterna som de har behövt.
Dimpex har återkallat allkryddan och erbjuder konsumenter ersättning för inköp av Iwi allkrydda.
– När vi fick första indikation att det kan finnas spår, kontaktade vi alla kunder vi levererar till. Det är klart att vi har återkallat vår allkrydda, säger Ivca Dusanov, som äger Dimpex.