Bombhot mot tingsrätten tidigare i dag

Uppdaterad
Publicerad

Runt klockan 8 på torsdagsmorgonen ringde någon in ett bombhot mot Uppsala tingsrätt. Polisen utesluter inte att bombhotet har ett samband med dagens uppmärksammade nazisträttegång.

Uppsala tingsrätt blev under torsdagsmorgonen bombhotad. Ett stort polisuppbåd kallades till platsen och stora delar av centrala Uppsala spärrades av med staket.

– Ett bombhot har kommit in och man har utrymt lokalerna. Vi söker i lokalerna just nu. Det är klart det är allvarligt, sade Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström strax före klockan nio på torsdagsmorgonen.

Bombhot i Uppsala

Enligt Uppsalapolisen fanns detta med i beräkningen i säkerhetstänket bakom dagens rättegång. Dock tar polisen hotet på största allvar.

– Vi utesluter inte att det finns ett samband med nazisträttegången, säger Christer Nordström.

Ingen säkerhetsundersökning

Bombhotet mot tingsrätten var väntat, enligt Uppsalapolisen. Men tingsrätten hade tidigare avböjt att låta polisen söka igenom och säkra lokalerna, före rättegången. Fredrik von Arnold som är chef vid tingsrätten menar att det var ett gemensamt beslut man fattat tillsammans med polisen.

– Jag tycker inte att det är en korrekt bild av situationen. Vi diskuterade frågan, och jag uppfattade att vi var överens om att det inte fanns någon anledning att göra en sådan undersökning, säger Fredrik von Arnold.

Varför tyckte ni att det var onödigt?

– Det fann ingenting som tydde på att något sådant skulle hända. Det här är ju i sig inte någon märkvärdig rättegång, säger Fredrik von Arnold.

Stort säkerhetspådrag

Under morgonen skulle förhandlingarna i rättegången mot tre män från Svenska motståndsrörelsen inledas. Männen står åtalade för misshandel.

Eftersom det fanns en hotbild i koppling till rättegången hade flera säkerhetsåtgärder vidtagits. Bland annat var enbart media välkommen in i rättegångssalen. Åhörare var anvisade till angränsande salar.

Våldsbejakande organisation

Huruvida det faktiskt har ett samband med rättegången är svårt för polisen att utröna i nuläget. Dock menar Daniel Poohl på den antirasistiska stiftelsen Expo att det finns ett värde i att sprida rädsla för den nazistiska motståndsrörelsen SMR.

– Först och främst vill jag inte spekulera i om det faktiskt är SMR som bombhotat eller inte, men det jag kan säga är att organisationen är våldsbenägen i stort och bävar inte för att agera med symboliska handlingar som får omgivningen att reagera. Detta eftersom de vill utge sig för att vara en organisation som är farlig och står i fronten i den ideologiska kamp de anser sig föra, säger Daniel Poohl.

Daniel Poohl menar att SMR saluför sig som att vara en organisation som är villiga till våldsanvändning. I alla led.

– Om det skulle visa sig att hotet har något med rättegången att göra så tror jag att det snarare handlar om sympatisörer till organisationen som vill visa sitt stöd genom att göra detta. Jag tror inte att det ligger någon strategisk tanke bakom, säger Daniel Poohl.

Uppsamlingsplats upprättad

En uppsamlingsplats upprättades utanför Stadshuset dit alla som varit inne i tingsrätten fördes. Ett 40-tal synliga poliser var på plats utanför domstolen.

Polisen inväntade länge ett bombteam från Stockholm, som senare kallades tillbaka efter utvärdering. Sökningar i byggnaden gjordes av Uppsalapolisen, och inget farligt föremål hittades.

Vid klockan 10:00 bedömde polisen att det var säkert att öppna tingsrätten igen.

SVT Nyheter Uppsalas reporter på plats, Niklas Gedda, beskrev stämningen som kontrollerat kaotisk.

– Det är mycket poliser här. Staket sätts upp och människor leds bort ifrån tingsrätten, sade Niklas Gedda.

Svenska motståndsrörelsen

SMR växte fram ur Nationell Ungdom (NU) som bildades i mitten på 1990-talet och blev en samlingspunkt för en del som tidigare varit med i den nazistiska terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Nationell Ungdm avvecklades 2006 och akvisterna ombads söka medlemsskap i Svenska motståndsrörelsen istället.

Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration och stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen. SMRs idé om vem som ska få vara medborgare i Sverige är baserad på rasbiologi och organisationen sprider en grov rasism mot människor som anses tillhöra andra ”raser” än den ”ariska”. Svenska motståndsrörelsens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre.

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Uppsala

Mer i ämnet