Sabinas mördare greps i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige mördaren som den 31 augusti rymde från rättspsyk i Kristinehamn anträffades vid 16-tiden i Malmö.

Mannen greps strax efter klockan 16 på tisdagseftermiddagen. Enligt Polisen i Värmland ska kvinnan som mannen rymt tillsammans med själv ha kontaktat polisen. Hon greps först. Strax därefter kunde 34-åringen gripas efter att en polispatrull känt igen honom.

– Mannen omhändertogs utomhus vid Slussplan i Malmö. Gripandet gick lugnt till, säger Nils Norling, informatör vid Skånepolisen.

Sabinas mördare på rymmen

Hur den 34-årige mördaren ska ha tagit sig till Malmö eller vad han gjorde där vill Skånepolisen i nuläget inte uttala sig om.

Det var i söndags som mannen rymde från rättspsyk i Kristinehamn. Vid 12-tiden på tisdagen utfärdades rikslarm efter honom och polisen gick även ut med en bild. Mannen kommer nu att föras tillbaka till rättspsyk i Kristinehamn.

Får inte gå fritt

Rymningen från rättspsyk kommer att få konsekvenser för 34-åringen.

– En direkt följd är ju att den frigång han rymde ifrån nu blir fryst, säger Rune Andersson, chefsöverläkare på rättspsyk i Kristinehamn.

34-åringen kommer troligen att föras tillbaka till Kristinehamn under onsdagen, enligt Rune Andersson. Då kommer man också att göra en ny bedömning av hans tilllstånd.

– Rutinen är att så fort en patient rymmer och förs tillbaka så hamnar man på intagningsavdelningen, dit alla nya patienter kommer för en bedömning. Den avdelningen har en högre säkerhetsnivå och mer personal. Sedan får man se hur den här rymningen har påverkat honom och hur och om man ska ändra vården, säger Rune Andersson.

Rätten till frigång, eller permission, ges i flera steg. Det krävs beslut av både förvaltningsrätten och den ansvarige läkaren.

Fakta: 34-åringen

 * Den 34-årige mannen är dömd för att ha knivmördat en femårig flicka vid en förskola i Arvika den 11 september 2003, samma dag som utrikesminister Anna Lindh avled efter en knivskärning.

 * Mannen vårdades då på en psykklinik i Arvika. Han berättade senare om hur han låtsats vara friskare än han verkligen var, för att få lov att gå fritt på sjukhusområdet.

 * Efter gripandet erkände mannen också att han bränt ner en medeltida träkyrka i Södra Råda, nära Gullspång, 2001.

 * Före mordet hade mannen fått flera felaktiga diagnoser. En senare utredning visade att han hade Aspergers syndrom, med våld och död som specialintresse.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabinas mördare på rymmen

Mer i ämnet