Foto: Arkiv/TT

Läkarbrist i Skellefteå drabbar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå klarar inte av att ge läkarhjälp på kvällar och nätter till äldreboende och sjukhem. Bakjouren sköts nu på distans på telefon från Umeå.

Med 60 procents vakansgrad hos primärvårdens läkare var det här enda alternativet menar landstinget. Det är de som bor på äldreboende och sjukhem som nu drabbas när bakjouren sköts på distans från Umeå.

– Ibland har vi fått vänta en timme i telefon på umeåläkarna. De lägger också in fler patienter på sjukhus än när vi har läkare här på hemmaplan i Skellefteå, säger Marianne Jaktlund-Jönsson, kommunal sjuksköterska i Skellefteå.

Läkarbristen i Västerbotten

”Bryter mot vårdvalet”

Läkarförbundet är kritisk till situationen.

– Landstinget bryter mot vårdvalet som säger att patienten har rätt att träffa en läkare på hemmaplan, säger Nino Bracio vid läkarförbundet i Västerbotten.

Landstingsrådet Peter Olofsson medger att läget är bekymmersamt på läkarsidan.

– Det är viktigt att vi använder resurserna på rätt sätt när vi har en sådan här svår situationen säger landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Han kan inte ge nått besked om när bakjouren från Umeå upphör.

Oro inför hösten

Marianne Jaktlund-Jönsson är rädd för att det kommer att bli en tuff höst för vårdpersonalen och de äldre i Skellefteå.

 – Det kan behövas ett hembesök ibland för de riktigt sjuka, men hur skall det gå till när läkaren sitter 14 mil härifrån i Umeå, säger Marianne Jaktlund-Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet