Foto: Anders Öhlund

Efter gruvbrand – alla i säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var två personer instängda i Kristinebergsgruvan efter en explosion och ytterligare 23 personer befann sig ett av gruvans skyddsutrymmen. Räddningspersonal har arbetat aktivt under eftermiddagen med att evakuera gruvarbetarna. En person fördes till sjukhus med misstänkta rökskador.

Det var vid ettiden på lördagseftermiddagen som SOS larmades om en arbetsplatsolycka i gruvan i Kristineberg i Lycksele kommun.

Polisen uppgav då att det hörts en smäll och att rökutveckling hade spridit sig på 1 200 meters djup.

Explosion i Kristinebergsgruvan

– Det har varit en brand i en lastbil i gruvan, säger Bolidens gruvchef Sunniva Haugen till TT.

Vid tvåtiden hade räddningstjänsten släckt elden i gruvan och påbörjat rökutvädring. Ännu vet man inte varför lastbilen började brinna.

Två instängda

Två personer stängdes in i en så kallad riskzon, något som räddningstjänsten kunde bedöma på plats. Gruvarbetarna befann sig då 1 200 meter under jord. Ytterligare 23 personer som jobbade i gruvan under lördagen hade lyckats ta sig till en räddningskammare där de befann sig under hela räddningsarbetet.

– Så vitt vi vet så är de 23 personer som tagit sig in i räddningskammaren själva. Jag kan bekräfta uppgifterna om att två inte tagit sig dit och att en av dem är skadad, meddelade Kenneth Jonsson, vakthavande befäl vid Västerbottenspolisen strax innan 14:00.

Vid 14:30 arbetade räddningstjänst med att få ner personal och sjukvårdare till gruvans matsal, där de båda personerna skulle tas i säkerhet. Där fick skärrade gruvarberare hjälp av sjukvårdspersonal.

– Det är viktigt att vård finns på plats så att skärrad och rökskadad personal kan få hjälp, säger Gunnar Jonsson, vid räddningstjänsten i Lycksele.

Arbetarna i säkerhet

Gruvchefen Sunniva Haugen, som befann sig vid gruvan, bekräftar för SVT att det räddningsutrymme som de övriga gruvarbetarna befann sig i var helt säkert.

– Jag personligen har inte varit i kontakt med de två personerna som befann sig utanför räddningsutrymmet, men enligt de uppgifter som jag fått så ska de efter omständigheterna må bra, säger Sunniva Haugen och fortsätter:

– De 23 personerna befinner sig inte i någon riskzon, räddningsutrymmet är helt säkert.

Gruvarbetarna evakuerades

Enligt Gunnar Jonsson på räddningstjänsten i Lycksele hade man strax innan 15:00 påbörjat arbetet med att evakuera de 25 personer som befann sig i gruvan.

– Vi har varit nere med tio man och ambulanspersonal. Allt har gått riktigt bra, säger Gunnar Jonsson.

Han ser inte några risker med denhär typen av räddning.

– Det rör sig om personer som är vana vid den här miljön, vilket gjorde att det inte tog allt för lång tid.

Gick för egen maskin

Vid halv fyra kunde räddningstjänsten konstatera att samtliga gruvarbetare var i säkerhet på marknivå. En person är förd till sjukhus för kontroll av eventuella rökskador.

– Alla är uppe nu och vårt folk är på väg tillbaka.

Av allt att döma verkar de flesta på platsen må bra och alla kunde gå för egen maskin.

– Nu ska de samlas och utvärdera det som hänt. De har varit med om något väldigt psykiskt påfrestande, säger Gunnar Jonsson.

Företaget kommer nu att utreda vad som brustit i säkerhetshänseende.

– Det finns ju inte så mycket som kan brinna i en gruva men fordon är alltid en säkerhetsrisk med en kombination av bränsle och brännbara material, säger Sunniva Haugen till TT.

Tidigare bränder

Det är inte första gången en allvarlig olycka inträffar i gruvan i Kristineberg. I augusti 2013 bröt en brand ut på 1 000 meters djup i gruvan. 22 personer befann sig i gruvan när branden startade. Samtliga klarade sig utan skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Kristinebergsgruvan

Mer i ämnet