Donald Trump (mitten) tillsammans med belgiska kung Philippe, Kroatiens president Kalinda Grabar-Kitarovic och Litauens Dalia Grybauskaite vid Natos högkvarter. Foto: TT

Donald Trump lovar granskning av läckorna om Manchester

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump lovar att ”gå till botten” med läckorna om utredningen av terrordådet i Manchester. Det sa han i ett uttalande som publicerades innan NATO:s toppmöte i Bryssel inleddes.

Samtidigt kommer besked om att USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer att besöka Storbritannien i morgon.

Donald Trump säger att han har beordrat granskning och att ”den skyldige ska åtalas”.

– De påstådda läckorna från myndigheter är djupt oroande , sa Trump i uttalandet.

Terrorattack i Manchester

– Jag har bett Justitieministeriet och andra relevanta myndigheter att starta en fullständig granskning av denna fråga och, om det är möjligt, åtala den som är skyldig.

LÄS MER: Britter rasande över läckor från utredningen

Bara en stund tidigare hade Storbritanniens premiärminister Theresa May sagt att hon kommer diskutera läckorna när hon möter USA:s president Donald Trump, och betonade partnerskapet på försvars-och säkerhetssidan.

– Naturligtvis bygger det partnerskapet på förtroende och en del av det är att veta att underrättelser kan utbytas konfidentiellt och jag kommer att göra klart för president Trump i dag att information som delas mellan olika rättsskipande myndigheter måste hållas säker, sa May i Bryssel enligt Reuters.

Rasande över läckorna

London har skällt ut Washington efter upprepade läckor av delat material om utredningen av terrordådet i Manchester. Enligt BBC slutar nu polisen i Manchester som utreder dådet att dela med sig av information till USA.

LÄS MER: Flera räder i jakten på nätverket bakom Abedi

Bland annat läckte information om den misstänkte självmordsbombarens identitet till amerikanska medier innan britterna var redo att gå ut med uppgifterna.

Tema terror

Vid ingången till Natos nya högkvarter i nordöstra Bryssel valde den nye USA-presidenten att hålla ett tal där han tungt  betonade kampen mot terrorn – som Trump exemplifierade med attacken i Manchester i måndags.

– Attacken i Manchester visar hur djup ondskan är. Det var en barbarisk och ondskefull attack mot vår civilisation, sade presidenten, som sedan ledde en tyst minut för offren innan han drog en klar koppling mellan terror och migration.

LÄS MER: Trump hos Nato – med både piska och morot?

– Det är tusentals och åter tusentals människor som väller in i våra länder och sprider sig och i många fall vet vi inte vilka det är. Vi måste vara tuffa. Vi måste vara starka. Nato måste ha ett starkt fokus på terrorism och migration och även på hotet från Ryssland och mot Natos östra och södra gräns, sade Trump.

Tillerson till Storbritannien

Sent på torsdagseftermiddagen kom beskedet att USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer att besöka Storbritannien i morgon.

Det blir hans första officiella besök i landet, och är kanske ett sätt att förbättra relationerna mellan länderna efter underrättelseläckorna, skriver the Guardian.

Det brittiska utrikesdepartementet sade att Tillerson ska träffa den brittiske utrikesminister Boris Johnson ”i ett uttryck för solidaritet mellan Storbritannien och USA efter terrorattacken i Manchester tidigare i veckan”.

Tillerson ska också signera kondoleansböcker till minne av offren för dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet