Kim Jong-Uns halvbror dödades av nordkoreanska agenter. Foto: TT

Kvinna gripen för inblandning i mord på halvbror till Nordkoreas diktator

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har försökt stoppa obduktionen av den misstänkt giftmördade Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator, enligt regeringskällor i Malaysia.

En kvinna har gripits i samband med utredningen.

Myndighetspersoner från Nordkorea försökte under onsdagen få Malaysia att inte genomföra en obduktion på Kim Jong-Nam, en begäran som Malaysia avfärdade, uppger tre olika regeringskällor i Malaysia för nyhetsbyrån Reuters.

Det är oklart om kroppen efter hand kommer att överlämnas till Nordkorea.

Kim Jong-uns halvbror död

– Malaysia kommer inte att låta sig pressas till något. Vi håller oss till rutinerna, säger en av källorna.

Polisen har gripit en kvinna i samband med utredningen av det misstänkta mordet. Den gripna ska ha fångats på bild av övervakningskameror på flygplatsen där Kim Jong-Nam dödades.

Vietnamesiskt pass

Kvinnan ska ha haft vietnamesiska resehandling då hon greps. Enligt nyhetsbyrån AP söker polisen ytterligare fem personer för inblandning i det misstänkta mordet. 

Enligt sydkoreanska medier blev han stucken med förgiftade sprutor av två kvinnliga nordkoreanska agenter.

– Om uppgifterna stämmer visar mordet på den nordkoreanska regimens brutalitet och omänskliga natur, sade Sydkoreas premiärminister Hwang Kyo-Ahn på ett möte, enligt hans talesperson.

Även USA tror starkt på uppgifterna om giftmordet, enligt regeringskällor.

Hittades död på flygplatsen

Diktatorns äldre halvbror Kim Jong Nam hittades död på flygplatsen i Kuala Lumpur i måndags. Han har tidigare uttalat sig negativt om familjens styre av Nordkorea.

En teori är att Kim Jong Nam överfölls och förgiftades på flygplatsen. Han skulle flyga till Macao i södra Kina och togs efter överfallet först om hand i flygplatsens sjukrum och avled kort därefter i ambulans på väg till sjukhus.

De misstänkta kvinnorna försvann i en taxi. Dödorsaken är ännu inte officiellt fastställd. Kim Jong-Nams kropp kommer att obduceras under onsdagen, enligt malaysisk polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet