Mohamed Yehia vid organisationen Gift of the Givers (till höger) var drivande i förhandlingarna om att få svenske Johan Gustafsson frisläppt, och har även förhandlat för sydafrikanen Stephen McGowns frisläppandet.. Foto: TT & Gift of the givers

Han förhandlade för att få loss Johan Gustafsson

Uppdaterad
Publicerad

Frisläppandet av Johan Gustafsson från kidnapparna i Mali är resultatet av flera års diplomatiskt arbete. SVT Nyheter har talat med en av dem som förhandlat direkt med kidnapparna i terrorgruppen Aqim för att få loss svensken: Mohamed Yehia vid organisationen Gift of the Givers.

– Gudskelov fick vi loss honom i år. Vi har försökt länge, säger Mohamed Yehia.

Svenske Johan Gustafsson kidnappades under en motorcykelresa genom Mali 2011, och hölls i över sex år som gisslan av terrorrörelsen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. För några dagar sedan kom det för familjen efterlängtade beskedet att han hade släppts fri, och han återvände i veckan till Sverige.

Johan Gustafssons frisläppande föregicks av flera års hårt diplomatiskt arbete. En nyckel i pusslet har varit den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the givers, som agerat förhandlare direkt med Aqim. SVT Nyheter har tagit kontakt med Mohamed Yehia, organisationens förhandlare i Mali.

Svensk man kidnappad i Mali

Förhandlade med terrorrörelsen

Mohamed Yehia berättar att han i två år arbetat för att få Johan Gustafsson fri. Förutom Gustafsson handlade det också om sydafrikanen Stephen McGown. Som förhandlare har han under åren rest hundratals mil i jakten på dem som hållit de båda männen fångna.

LÄS MER: Kidnappade Mali-svensken släppt

Yehia är själv från området och talar det lokala språket och till slut fick han – i sin tur via mellanhänder – kontakt med kidnapparna.

– Det var jag som genomförde förhandlingarna för båda två, de satt tillsammans. Först fick vi videon där de sågs båda två vara vid god hälsa. Och förra året var det väldigt nära att vi fick dem fria. Sedan drog det ut på tiden igen men så hände det i år i stället. Jag tror att kidnapparna passat på i samband med ramadan, den heliga månaden för muslimer.

– Gudskelov fick vi loss honom i år, vi har försökt länge.

Några detaljer om de exakta villkoren eller hur frisläppandet gick till, vill inte Yehai gå in på.

– Eftersom sydafrikanen fortfarande finns kvar där, kan vi inte ge alla detajler.

LÄS MER: Uppgift: Johan Gustafsson släpptes i öknen

Arbetade vidare bakom kulisserna

Gift of the Givers har engagerat sig i frågan i flera år men i maj i år meddelade hjälporganisationen plötsligt att man gav upp sina försök att få just Johan Gustafsson fri. På sin hemsida skrev de att man hade ”nått en återvändsgränd” i förhandlingarna. Enligt Yehia var det förhandlingstaktik.

– Officiellt måste man ofta backa några steg för att sedan gå framåt. Man kan inte dra i alla trådar öppet men där bakom fortsätter man ändå förhandlingarna. Eftersom vi är en organisation finns det vissa begränsningar och det finns ett visst ansvar som bara kan tas av regeringar.

LÄS MER: Wallström: ”Han var vid gott mod”

Enligt Mohamed Yehia är det många inblandade bakom frigivandet, där alla gör sin del.

– Vi har varit mellanhänder. Vi har skapat kontakt med Aqmi men sedan är det upp till regeringarna att ligga på. Ni journalister i media har också gjort ert jobb, för att hålla frågan levande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet