Kanadensiska Christine Archibald var ett av offren. Foto: TT / Justin Tallis/TT

Kanadensiska Christine, 30, dog i fästmannens armar

Uppdaterad
Publicerad

Christine Archibald från British Columbia i Kanada är det första namngivna dödsoffret efter lördagens terrorattack i London. Nu berättar hennes familj och hennes fästmans familj om sorgen.

Sju personer dödades av de tre gärningsmännen i London. 30-åriga Christine Archibald från Castlegar, British Columbia, är det första av terrordådets offer som namngivits.

Hon var ute på en sen promenad på London Bridge med sin fästman Tyler Ferguson när terroristerna körde på henne.

Terrordåd vid London Bridge 2017

– (Tyler) hörde däck skrika och vände sig om, och såg det totala kaoset när bilen körde in i folk. Han försökte med hjärt- och lungräddning… räddningspersonal dök upp direkt och gjorde allt de kunde, men hon dog i hans armar. Han kan inte sova, inte äta, inte tänka, ingenting egentligen. Han försöker bara hålla ut tills vår mamma kommer hit, säger Tyler Fergusons bror Mark till CBC News.

LÄS MER: IS påstår sig ligga bakom terrordådet

Flyttade till Europa för kärleken

Christine Archibald beskrivs av sina nära som en människa med stort hjärta. Innan hon flyttade till Europa för kärleken jobbade hon på härbärget Alpha House i Calgary. Mark Ferguson berättar att paret bott i Haag i Nederländerna, där Tyler Ferguson jobbar som revisor, i åtta månader. Parets plan var att återvända till Kanada när hans kontrakt gick ut.

Tyler Ferguson hade denna vecka befunnit sig i London i affärer, och Christine beslöt sig för att ansluta och spendera helgen i staden med fästmannen. Paret hade förlovat sig några månader tidigare och var, enligt Fergusons broder, ”galet kära”.

LÄS MER: Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

”En helt enastående elev”

– Hon hade aldrig varit i London förut, så de beslöt sig för att ta en nattlig rundtur till fots. Min bror är berest, han har varit över hela världen och är väl bekant med London. Han höll på att visa henne sevärdheter, de gick bara runt och njöt av de fina vyerna, säger Mark Ferguson.

Christine Archibald hyllas nu bland annat av sin forne lärare Peter Choate, lektor i socialarbete på Mount Royal University i Calgary. Han kallar henne ”en helt enastående elev” och uttrycker sina djupaste kondoleanser till familjen.

LÄS MER: TV: Här stormas puben av polis: ”Lägg er på golvet”

Familjen vädjar

Archibalds familj har släppt ett uttalande, i vilket de lovprisar hennes godhet:

”Hon hade rum för alla i sitt hjärta och trodde starkt på att varje person har ett värde och ska respekteras. Hon hade inte haft någon förståelse för den hjärtlösa grymhet som orsakade hennes död. Snälla, ära henne genom att göra samhället till en bättre plats. Volontärjobba eller donera till ett härbärge. Säg att Chrissy skickade dig.”

LÄS MER: Efter dådet i London: Svensk polis går ut med terror-råd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet