Polis vid brottsplatsen. En politiker och två journalister sköts ihjäl utanför restaurangen i Imatra, i östra Finland. Foto: TT

Misstänkte mördaren tidigare dömd för dråpförsök

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Finland har stärkts i sin uppfattning att den man som misstänks för helgens trippelmord i Imatra inte hade några politiska motiv till dådet. I dag häktades mannen samtidigt rapporterar som finsk tidningar rapporterar att han tidigare har suttit i fängelse för dråpförsök efter att ha knivhuggit en man.

Tre kvinnor sköts i helgen kallblodigt till döds med ett jaktgevär i finska Imatra. Polisen kunde på måndagen fortfarande inte utesluta att offren valdes på måfå, men ställer sig samtidigt frågan vem mannen hade kommit för att döda.

– Det är en av huvudfrågorna, säger kriminalkommissarie Ari Järveläinen till Yle.

Dödsskjutningarna i Imatra

”Psykiska hälsan”

Förhören med den misstänkte, en 23-årig man hemmahörande i staden, fortgår. Enligt uppgifter vägrar han svara på frågor och motivet är därför fortfarande okänt. Men polisen gör bedömningen att han agerat ensam och att social utslagning och mentala problem kan ligga bakom.

– Den misstänkte tiger, men han har förhållit sig lugn, sade spaningsledare Saku Tielinen vid polisens presskonferens i Imatra på måndagen enligt Hufvudstadsbladet.

”Med nuvarande kännedom ser polisen det som troligt att bakgrunden till dådet närmast är orsaker som står i samband med utanförskap och den psykiska hälsan” skriver polisen i ett pressmeddelande. Mannen har nu häktats av Södra Karelens tingsrätt misstänkt för de tre morden.

Sköt direkt

Ett 10-tal vittnen till dådet har förhörts och polisen har även granskat videoupptagningar från mordplatsen. De visar hur mannen kommer i sin bil vid en tidpunkt då det är mycket folk i rörelse ute på stan. Enligt undersökningsledaren Saku Tielinen går det hela mycket snabbt och det finns inget som tyder på att 23-åringen på något sätt spanar på restaurangen innan han utför de blodiga dådet.

– Han började skjuta genast då han anlände med bil till platsen, berättar Tielinen för Yle.

Enligt polisen har den misstänkte inte heller försökt hemlighålla sitt dåd, det kan i själva verket ha varit hans avsikt att göra det inför publik.

Psykundersöktes efter knivattack

I dag framkom också att den misstänkte mördaren tidigare suttit i fängelse för dråpförsök, rapporterar Yle. I mars 2013 knivhögg han en man flera gånger i bland annat halsen, bröstkorgen och ryggen när offret försökte fly. Den knivskurne fick livshotande skador, men överlevde.

I samband med rättegången genomgick 23-åringen en sinnesundersökning som bedömde honom som psykiskt tillräknelig. Han dömdes därför till tre år och sex månader fängelse för dråpförsök samt grovt drograttfylleri men frigavs i förtid. 23-åringen har också en dom från 2014 för grovt rattfylleri då han kört påverkad av narkotikaklassade läkemedel.

Lokalpolitiker

De tre kvinnorna kom även de från Imatra. De stötte ihop med gärningsmannen strax efter midnatt på söndagen när de lämnade en restaurang på gågatan Koskenparta. Han sköt dem direkt på nära håll och samtliga dog ögonblickligen.  Ena offret var stadsfullmäktiges ordförande – socialdemokraten Tiina Wilén-Jäppinen. De två andra dödade kvinnorna var journalister vid två olika lokaltidningar.

Polisen var på plats endast någon minut efter dödsskjutningen och kunde gripa 23-åringen utan dramatik. Enligt uppgifter ska han inte ha varit alkoholpåverkad.

På halv stång

Utanför stadshuset i Imatra, som ligger i landskapet Södra Karelen nära gränsen mot Ryssland, vajar flaggorna på halv stång och en kondoleansbok har placerats ut i entrén. I skolorna har det satts in psykolog- och kuratorinsatser för elever som behöver prata om tragedin.

Foto: TT

Den ceremoni till minne av självständigheten som skulle hållits för kommunens 400 sjätteklassare har ställts in. En av de tänkta gästerna: den mördade ordföranden i stadsfullmäktige.

Inrikesminstern till Imatra

Finlands inrikesminister Paula Risikko besöker Imatra under måndagen och träffar bland annat polisens utredare och representanter för staden.

– Om det finns något bra med det här så är det att gärningsmannen är gripen och vid liv. Ganska ofta går det på det viset att gärningsmannen i slutskedet gör något åt sig själv, sade hon i Yles morgonsändningar i TV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Imatra

Mer i ämnet