Så hotar USA Nordkorea: ”Regimen kommer att förgöras vid krig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Nordkorea avfyrat en ny robot, som ska vara den kraftigaste som hittills testats, varnar USA:s FN-sändebud Nikki Haley Nordkoreas regim.

Under tisdagen sköt Nordkorea upp en ballistisk robot. Den flög närmare hundra mil under 53 minuter och störtade sedan i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

Ska kunna nå USA

Enligt den statliga nordkoreanska tv-kanalen ska det vara den kraftigaste roboten som testats och den ska kunna nå USA. Efter testet sa Nordkorea att man äntligen nått det efterlängtade målet om att bli en kärnvapenmakt. Men Nordkorea får inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, enligt FN:s resolutioner.

Nordkorea-krisen

Manar till bojkott

Under ett krismöte i säkerhetsrådet tidigt på onsdagen, lokal tid, uppmanade USA:s FN-sändebud Nikki Haley alla länder att avbryta handel och diplomati med Nordkorea. Hon passade också på att varna Nordkoreas regim:

– Om det blir krig, missta er inte: Den nordkoreanska regimen kommer fullständigt att förgöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet