Människor ser en nordkoreansk tv-sändning kring uppskjutandet på en skärm i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: TT

Nordkorea: Ny robot kan nå USA

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea uppger att landet genomfört ett framgångrikt test av en ny typ av interkontinental ballistisk robot.

Roboten har kapacitet att nå hela det amerikanska fastlandet, enligt diktaturen.

Nordkorea har genomfört ett test av en så kallad Hwasong 15, en ny typ av interkontinental ballistisk robot (ICBM), uppger landets statliga tv-kanal, och säger att den kan nå hela USA.

Det är den kraftigaste roboten hittills som testats. Den flög 95 mil under 53 minuter och nådde en höjd på närmare 4.500 kilometer, enligt uttalandet, som lästes upp i tv.

Nordkorea-krisen

Roboten störtade sedan i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

Kraftigaste roboten

– Den flög högre än någon av deras tidigare robotar. Det är en forsknings- och utvecklingsinsats från deras sida i arbetet med att fortsatt utveckla ballistiska robotar som kan hota hela världen, sade USA:s försvarsminister Jim Mattis efter testet.

Robottestet är Nordkoreas första på drygt två månader. Det kom en vecka efter det att USA:s president Donald Trump satt upp diktaturen på listan över länder som USA säger stödjer terrorism, och som kan utsättas för skärpta sanktioner.

Nordkorea har genomfört dussintals robottester under ledaren Kim Jong Un, i strid mot internationella sanktioner. Trump har lovat att inte låta Nordkorea utveckla kärnvapenrobotar som kan nå det amerikanska fastlandet.

USA, Japan och Sydkorea har alla kommit fram till att det handlar om en interkontinental ballistisk robot (ICBM), men att den inte var något hot mot USA, landets territorier eller dess allierade, enligt Pentagon.

Guterres fördömer

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer Nordkoreas senaste robottest och uppmanar diktaturen att ”avstå från att ta ytterligare destabiliserande steg.”

”Det här är en klar kränkning av säkerhetsrådets resolutioner och visar fullständigt respektlöshet för det internationella samfundets gemensamma syn”, säger Guterres i ett uttalande.

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett extrainkallat möte på onsdagen för att diskutera den senaste uppskjutningen och uppmaningar från USA att införa ytterligare sanktioner mot Nordkorea.

Guterres säger att han är redo att arbeta med alla parter för att minska spänningarna.

Fakta: Nordkorea

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna har FN:s säkerhetsråd klubbat nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

Läget har trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och i början av september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet