Nordkorea har avfyrat en robot

Publicerad

Nordkorea har avfyrat en ny ballistisk robot, bekräftar landets stats-tv. Roboten avlossades och flög i ostlig riktning, och sydkoreansk militär analyserar provskjutningen tillsammans med amerikanska allierade, skriver nyhetsbyrån Reuters.

En amerikansk regeringskälla bekräftar att Nordkorea skjutit upp en ballistisk robot under tisdagen. Den japanska regeringen bedömer att roboten var i luften i ungefär 50 minuter och att den landade i vattnen inom den japanska ekonomiska zonen. Den japanska regeringen ska nu hålla ett blixtinkallat möte på grund av uppskjutningen, rapporterar Reuters.

Tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid bekräftade också nordkoreansk stats-tv att landet genomfört ett framgångrikt test av en ny typ av interkontinental ballistisk robot.

Roboten ska vara landets kraftigaste hittills, och har färdats nära 100 mil.

Fördöms av omvärlden

EU och Nato fördömer robottestet som ett hot mot säkerhetsläget i världen.

Som ett svar har Sydkorea genomfört ett eget robottest, bara minuter efter det nordkoreanska, uppger den sydkoreanska militären.

Nordkorea straffas av omvärlden

Världssamfundet har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea gör det inte och straffas därför av omvärlden.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas.

Läget har trappats upp

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och i början av september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

– Amerikansk militär och Sydkoreas armé försöker nu att spåra den här roboten för att få fram vilken sort, tyngd och hastighet den hade och då kunna ta reda på hur nära Nordkorea är det mål man pratar om, alltså ballistisk missil med kärnvapen för att nå fastlandet i USA, säger SVT:s USA korrespondent Carina Bergfeldt.

Trump: ”Situation vi kan hantera”

USA:s president Donald Trump säger om det nordkoreanska robottestet att ”det är en situation som vi kan hantera”. Han säger också att avfyrandet inte förändrar USA:s agerande i Nordkoreafrågan, enligt Reuters.

USA:s försvarsminister James Mattis konstaterar att Nordkoreas interkontinentala ballistiska robot nått högre än någon av de tidigare som avfyrats från landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet