Saviles sexbrott outredda i 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Brittisk polis misslyckades med att utreda sexbrottsanklagelserna mot tv-profilen Jimmy Savile, trots att de första dök upp redan 1964.

Det slår den brittiska polisinspektionen fast efter en genomgång.

Savile var under årtionden en av Storbritanniens mest kända och omtyckta personligheter som programledare på BBC. Inte förrän efter hans död 2011 kom anklagelserna upp till ytan och polisen utreder nu över 450 sexbrott.

Sexskandalen på BBC

Flera av övergreppen ska ha begåtts i BBC:s lokaler med kollegors vetskap, andra på skolor och sjukhus där Savile arbetade med välgörenhet.

– Uppenbarligen begicks misstag i hanteringen av anklagelserna mot Savile medan han levde, säger Drusilla Sharpling vid polisinspektionen.

Storbritanniens inrikesminister Theresa May säger att rapporten tar fram de ”brister som tillät Savile att agera ostraffat under fem årtionden” i ljuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexskandalen på BBC

Mer i ämnet