Wikileaks erbjuder en belöning för bilder och ljudupptagningar från USA:s anfall mot Läkare utan gränsers sjukhus i Afghanistan. Foto: TT

Wikileaks erbjuder belöning för bevis i sjukhusattacken

Publicerad

Wikileaks erbjuder drygt 400.000 kronor i belöning till den som lämnar ut relevanta bevis i utredningen av den amerikanska flygattacken mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz, Afghanistan.

Wikileaks skriver på sin hemsida att man startat en insamling där sajtens besökare kan bidra till att samla ihop till en belöningssumma på 50.000 dollar, ungefär 410.000 kronor. Pengarna går till den som kan presentera bevismaterial som exempelvis bilder och ljudupptagningar som Wikileaks menar finns inom den amerikanska militären. Hittills har Wikileaks fått in ungefär 20.000 kronor.

Wikileaks vill ha videoklipp och ljud

Wikileaks skriver att Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz bombades av ett amerikanskt AC-130-flygplan. Dessa flygplan har kameror som spelar in alla anfall. Dessutom ska det finnas en ljudupptagning av radiotrafiken i cockpiten. Vid sådana här händelser skapas det också en speciell rapport enligt amerikanska regler, skriver Wikileaks på sin hemsida.

Det är dessa bilder, videofilmer och denna rapport som Wikileaks nu vädjar om att få. Dessutom är de intresserade av att få reda på vilka militära insatsregler, så kallade Rules of engagement, som gällde vid flyganfallet i lördags.

Wikileaks har gjort sig känd för att släppa information som stater och organisationer velat dölja. Bland annat de hundratals hemligstämplade dokument som man publicerade år 2010 och som avslöjade detaljer från den amerikanska arméns krigsföring i Irak och Afghanistan.

Kräver utredning

Läkare utan gränser har kallat flyganfallet för ett krigsbrott och kräver en oberoende utredning utifrån Genèvekonventionens regler. Minst 22 personer dog i flygattacken och ett 40-tal skadades.

USA:s president Barack Obama har officiellt bett om ursäkt för bombattacken. USA:s högste befälhavare i Afghanistan har erkänt att sjukhuset träffades av misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.