SVT:s korrespondet Samir Abu Eid på plats i kaoset. Foto: Ulf Sandlund/SVT

”Det är svårt att andas”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen skjuter tårgas och demonstranter flyr under nya våldsamma sammandrabbningar på Taksimtorget.

– Det är fullständigt kaos. Runt mig står hundratals poliser som skjutit massivt med tårgas för att få bort demonstranter, säger Samir Abu Eid, SVT:s korrespondent på plats i Istanbul.

Samir Abu Eid vittnar om dramatiska scener på Taksimtorget. Han har sett många skadade föras iväg på bår. Luften är tung av tårgas och under samtalet med Akutellt får SVT:s korrespondent torka bort tårarna flera gånger.

Protester mot Erdogan 2013

– Det här är det absolut allvarligaste hittills, säger han.

Färre tar till våld

Under kvällen har vattenkanoner, tårgas och chockgranater använts. Vissa demonstranter har svarat med sten, slangbellor och bensinbomber. Men fortfarande är de flesta av de tusentals demonstranter som samlats runt torget fredliga.

– Det här är vad alla varit oroliga för, hur länge tänker polisen acceptera att Taksimtorget barrikaderats av demonstranter? Jag såg alldeles nyss en skadad aktivist bäras bort på bår och en annan slås till marken av en vattenkanon – läget eskaleras, säger Samir Abu Eid.

Svaret kommer från Istanbuls guvernör. Polisen kommer att arbeta dag och natt tills torget är tömt, uppger han till Reuters.

”Vi tolererar inte mer”

Taksimtorget har varit skådeplats för våldsamma sammandrabbningar sedan polisen den 31 maj brutalt slog till mot aktivister som demonstrerade för att bevara Geziparken. Protesterna växte till massdemonstrationer mot Erdogan och hans AKP-parti. Närmare 5.000 människor har skadats och tre personer dödats under kravallerna.

– Nu är den här episoden över. Vi tolererar inte mer, sade Erdogan till AKP:s parlamentsgrupp om demonstrationerna mot regeringen som för tolfte dagen pågår i landet, enligt AFP.

Kan äventyra förhandlingsmöte

Premiärministern har tidigare förvarnat att hans tålamod är på väg att rinna ut eftersom fyra människor, tre ungdomar och en polis, har dött under demonstrationerna, enligt Erdogan. Läkare har tidigare uppgett att tre personer har dött.

I morgon, onsdag, är det meningen att Erdogan ska träffa ledare för proteströrelsen. Men efter kvällens våldsamheter äventyras det mötet.

– Jag vill kunna känna hopp. Men vi litar inte på honom längre, säger Eliam Chadas, demonstrant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot Erdogan 2013

Mer i ämnet