Terrell Williams El kramar sin dotter Sharell, 9, medan hustrun Shamika ser till parets två andra barn, Tamika, 6, och Sharell, 2. Paret var upprörda efter att William El hade konfronterat polisen i Ferguson. ”Jag är här för att stå upp för mina barn och deras framtid”, säger han. Foto: TT

Obama: Rättvisa måste skipas

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama uttalade sig på torsdagskvällen om kravallerna i Ferguson i Missouri, som har intensifierats, fem dagar efter att polisen sköt ihjäl 18-årige Michael Brown. ”Vi måste nu få till en transparent utredning”, sa Obama.

Det var i lördags, den nionde augusti, som dödsskjutningen ägde rum och enligt vittnen sköts Michael Brown med flera skott, trots att han var obeväpnad och höll händerna i luften.

– Det är sorgligt att förlora en ung man, under sådana omständigheter, sa Obama under presskonferensen på torsdagskvällen.

Michael Brown sköts till döds av polis

Urartade demonstrationer

I natt urartade demonstrationerna i Ferguson i Missouri och polisen attackerades med molotovcocktails. Polisen svarade då med tårgas och gummikulor mot 350 demonstranter. Polisen har även attackerat ett tv-team från al-Jazeera med tårgas.

– Journalisterna måste få göra sitt jobb, utan att motas bort, sa Obama.

Uttalandet är anmärkningsvärt, menar Daniel Gazett, SVT:s utsände i USA.

– Det finns ingen tvekan om att president Obama riktade en känga till polismyndigheten i dagens tal. Att han ens måste påpeka att polisen i USA inte griper journalister som gör sitt jobb, får man nog anse vara relativt anmärkningsvärt.

Dussintals demonstranter har arresterats sedan dödsskjutningen, något som enligt Obama handlar om allmänhetens säkerhet.

– Kravallerna får aldrig vara en ursäkt för polisen att arrestera folk. Men heller inte en ursäkt för vandalism. Vi måste se till att allmänhetens säkerhet behålls och vi får inte glömma att vi är en amerikansk enad familj.

Polisen håller tyst

Polisen har valt att inte offentliggöra särskilt många detaljer i utredningen, med hänvisning till att den fortfarande pågår.

Tystnaden har fått ilskan bland allmänheten att växa och många demonstranter är upprörda över att polisen har vägrat att namnge den polis som sköt Michael Brown. FBI har också öppnat en utredning.

– Vi måste se till att det blir en öppen och transparent utredning. Polisen måste vara öppen med hur man utreder och hur man skyddar allmänheten. Nu måste rättvisa skipas, sa Obama.

Händelsen har väckt ramaskri i USA, för många väcks minnen från när den obeväpnade tonåringen Trayvon Martin sköts ihjäl i Florida i februari 2012.

– Händelsen i Ferguson sätter återigen fingret på en mycket känslig fråga här i USA; att många svarta anser att de blir annorlunda behandlade av polis och rättsväsende än vita. Det finns en stor ilska bland USA:s många svarta mot vad de anser vara strukturell rasism. Under sådana förhållanden blir händelser som den i Ferguson en gnista som antänder och skapar en stor eldsvåda, säger Daniel Gazett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet