Foto: TT Nyhetsbyrån

Federer går kamp mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

Den ryggskada som stoppade Roger Federer i ATP-finalen i helgen gör hans medverkan i Davis Cup-finalen osäker.

Roger Federer har anlänt i sitt privata jetplan till Lille för att leda sitt Schweiz i Davis Cup-finalen mot hemmanationen Frankrike. För att ta den enda titel han saknar.

Men den ryggskada som hindrade honom från att spela ATP-finalen i London i söndags gör att hans medverkan är högst osäker.

Davis Cup

– Det känns definitivt bättre än i helgen men jag önskar att det skulle gå snabbare. Det är små babysteg, säger en klart oroad Federer till AP. Tävlingen startar på fredag.

Förödande statistik utan Federer

Med Australien-vinnaren Stan Wawrinka har Schweiz ett kanonlag. Omeriterade spelare som Michael Lammer eller Marco Chiudinelli får ersätta Federer om denne tvingas kasta in handduken.

Sedan Federer debuterade i Davis Cup 1999 har Schweiz bara vunnit en match av tio utan hans medverkan i världsgruppen. I många år struntade Federer att spela Davis Cup men i och med att Wawrinka slagit igenom har han fått en helt annan inställning till tävlingen.

Bara tre gånger under sin karriär har Federer tvingas lämna återbud under en pågående turnering. I samtliga fall har det handlat om ryggen.

Samtidigt har Frankrike tränat med fullt lag i Bordeaux i tio dagar. Förbundskaptenen Arnaud Clement har att välja mellan Jo-Wilfried Tsonga, Gael Monfils, Julien Benneteau och Richard Gasquet.

Laget siktar på att ta sin tionde DC-titel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Davis Cup

Mer i ämnet