SVT:s expert Daniel Nannskog på hybridgräs som en framtida lösning. Foto: SVT

Nannskog hoppas på hybridgräs

Uppdaterad
Publicerad

Kan hybridgräs vara svaret på debatten om natur- vs konstgräs? SVT:s expert Daniel Nannskog hoppas det. ”Det blir spännande att se hur det går med hybridgräset över vintern, om det håller. Jag ber lite till Gud att det här blir lösningen” säger han i ”Jakten på Lennart”.

Naturgräs, konstgräs – eller hybridgräs? SVT:s fotbollsmagasin ”Jakten på Lennart” diskuterade vilket underlag som är att föredra.

– Helst svarar jag givetvis naturgräs. Det är ingenting att snacka om. Hade vi haft ett klimat som gjorde att vi kunde spela på gräs är ju det allas önskan, säger SVT-experten Daniel Nannskog.

I programmet berättade han om hur han själv tvingades ändra sin spelstil när hans norska lag Stabaek fick en ny arena med konstgräs.

– Jag, som var forward, fick agera på andra sätt. De bollar jag normalt gjorde mål på, ofta stack jag i djupled, stack plötsligt in till målvakten för att det var vått i konstgräset och bollen stack snabbare. Helt plötsligt gjorde jag inte mål på frilägg på samma sätt utan jag fick jag börja göra mål på inlägg i stället, med nickar, säger Nannskog.

– Det var en rätt så stor skillnad. Du fick verkligen tänka! Det gällde att gilla läget. Antingen kunde man välja att tänka ”det här är åt helvete” eller så gillade man utmaningen att bli en bra konstgrässpelare.

”Källström absolut ingen konstgrässpelare”

Nio av 16 lag i allsvenskan spelar på arenor med konstgräs. Men många spelare är kritiska, bland annat har Marcus Berg uttalat sig om att han inte är sugen på att återvända till allsvenskan eftersom så många matcher spelas på konstgräs.

Nannskog håller med om att spelet blir helt annorlunda – och för vissa spelare passar det inte alls.

Det diskuteras om ifall Kim Källström skulle komma tillbaks till Djurgården. Frågan är om han är en konstgrässpelare? För mig är han absolut inte det! Han känns väldigt mycket gräs.

Inte lika mycket närkamper

En annan konsekvens av konstgräset är, enligt SVT:s expert, att närkamperna minskar.

– Vår plan (i Stabaek) påminde mycket om planen på Tele2 Arena. Det är ett oerhört snabbt underlag. Jag kommer ihåg att man aldrig kom in i duell över huvud taget och fick aldrig de närkamper som man hade på naturgräs.

SVT:s fotbollsbloggare Elena Lövholm har samma bild.

– Konstgräset har fått bära lite hundhuvud efter några Stockholmsderbyn där folk har tyckt att det har smällt alldeles för lite, säger hon.

Sveriges första hybridgräsplan

I Ljungby har man satsat på en alternativ lösning – hybridgräs. Lagavallen i Ljungby blev Sveriges första plan med hybridgräs efter att kommunen satsat drygt sex miljoner kronor i den nya A-planen.

– Jag hoppas verkligen att man hittar en lösning med hybridgräset. Det blir spännande att se hur det går med det över vintern, om det håller. Jag ber lite till Gud att det här blir lösningen, säger Nannskog.

Hybridgräs är en kombination av konst- och naturgräs. Konstgräset ligger i botten för att skydda naturgräset från att slitas av under matcher.

– Det diskuteras även i Norge. Jag vet att Brann undersöker möjligheterna om att lägga ut hybridgräs också. De har också väldigt mycket regn i Bergen, så det är kanske en bra lösning för dem.

Vill se utvärdering av hybridgräs

Elena Lövholm tror också att hybridgräs kan vara framtiden.

– Utvärdera och blir det bra – förbjud konstgräs!

Om hybridgräs blir lösningen menar Nannskog att förbundet måste hjälpa till med finansieringen för de klubbar som behöver ”ställa om”.

– Man måste utvärdera hybridgräset och se om det håller under vintern. Får man till det, vill jag gärna se att det är det som gäller för samtliga klubbar. Och blir det en kostnad får fotbollsförbundet gå in och hjälpa till med slantar till klubbarna.

”Dålig naturgräsplan allra värst”

Konst- eller hybridgräs... Det viktigaste är, enligt SVT:s expert, att man slipper spela på dåligt underlag.

– Det värsta jag visste var att spela på en dålig naturgräsplan! Det är det sämsta, gropigt... Då är konstgräs bättre. Så jag säger; bra naturgräs eller hybridgräs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.