Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Berg avslutar karriären. Foto: Bildbyrån

IFK Göteborgs Marcus Berg lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Berg avslutar fotbollskarriären.

Hans sista match blev derbyt mot BK Häcken för en månad sedan.

– Det är väldigt känslosamt för mig, säger han.

En lång och framgångsrik fotbollskarriär är över. 37-årige Marcus Berg meddelade i dag att han lägger av på grund av ryggproblem. IFK Göteborg skriver på sin hemsida att beslutet sker i ”nära samråd med vårt medicinska team”, och att han kommer att behöva opereras, samt att ”mer fotbollsutövande inte längre är medicinskt försvarbart”.

– Jag hade velat avsluta hos Blåvitt mer på mina villkor, snarare än att kroppen sätter stopp, säger han på ”Blåvitts” hemsida.

Spelat i Tyskland

Berg slog igenom i IFK Göteborg, där han spelade tre allsvenska säsonger (2005-07) innan han flyttade utomlands. Det blev spel i bland annat Nederländerna (Groningen), Tyskland (Hamburg) och Grekland (Panathinaikos) innan han 2021 återvände till IFK Göteborg efter EM.

– Det är väldigt känslosamt för mig, många tankar som har bearbetats senaste dagarna. Blåvitt betyder så mycket för mig och har alltid betytt mycket för min fotbollskarriär. Det var därför det var självklart att vända hem och det är därför som det är så jobbigt när det nu tar slut, säger han.

Ska tackas av i oktober

Hans sista match blev derbysegern mot Häcken den 27 augusti, då han gjorde två mål i 4–2-segern.

Han kommer att fortsätta sin rehab i klubben och vara nära laget under säsongsavslutningen, skriver IFK Göteborg – som kommer att tacka av honom i samband med hemmamatchen mot Sirius den 7 oktober.

– Jag har inte bråttom med några beslut om framtiden. Fokus för mig personligen just nu måste vara min hälsa, att fortsatt vara nära och stötta laget med energi de sista veckorna av säsongen. Ur ett längre perspektiv att få en normal vardag tillsammans med min familj och vad som händer sedan får vi se, säger han.

Bland Bergs meriter märks bland annat ett SM-guld (2007), en skytteligatiteln i U21-EM 2009 samt att han tre gånger utsågs till den grekiska ligans bästa spelare. Han gjorde dessutom 24 mål på 90 landskamper och spelade tre seniormästerksap.

KLIPP: Här är Marcus Bergs resa i landslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.