Sveriges spelare tackar publiken efter en match i handbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Grahn: Det väntar för Sverige i VM-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Andraplatsen i gruppen är åtråvärd, men samtidigt förrädisk. Det menar SVT-experten Magnus Grahn när han blickar mot slutspelet i VM. ” Det är ingen hemlighet att det blir ett lättare motstånd i åttondelen om man kommer tvåa”, säger han.

Sverige gör i sin sista gruppspelsmatch upp med Egypten om andraplatsen i gruppen och inför fredagens möte med Egypten har Sverige tre segrar och en förlust vilket placerar Kristján Andréssons lag på en andraplats i gruppen.

Slutar Sverige tvåa i gruppen innebär det att trean i grupp C (Ungern, Vitryssland eller Chile) väntar i åttondelsfinal. Men skulle blågult bli trea i gruppen väntar i stället tvåan i grupp C som antingen blir Tyskland eller Kroatien.

Handbolls-VM

Fördel Sverige

Egypten står inför den avslutande gruppspelsmatchen precis som Sverige på sex poäng. I kraft av bättre målskillnad är det dock fördel de blågula spelarna inför mötet.

För att behålla andraplatsen får Sverige – som sämst kan bli trea i gruppen – inte förlora.

– Det är ingen hemlighet att det blir ett lättare motstånd i åttondelen om man kommer tvåa. Exempelvis ser jag Ungern som ett mer överkomligt motstånd än Tyskland och Kroatien, säger SVT-Experten Magnus Grahn.

Kan få tuff kvartsfinal

Om en blickar förbi åttondelsfinalerna och högre upp i slutspelsträdet kommer en andraplats i gruppen innebära att storspelande hemmanation i form av Frankrike väntar redan i kvartsfinalen, om Sverige tar sig vidare från åttondelen vill säga.

– Även om jag tycker att det här svenska laget överraskat stort med sitt engangemang, kunnande och framförallt kontringsspel så kommer det inte att räcka i en eventuell kvartsfinal mot Frankrike, säger Grahn.

Skulle Sverige förlora mot Egypten kan ett tröstande glädjeämne vara att det blir ett svårare motstånd i åttondelsfinalen (Tyskland eller Kroatien), men i längden en på pappret enklare väg till matcherna om medaljer.

”Går för seger”

Grahn är dock säker på att de blågula spelarna inte kalkylerar utan hela tiden har fullt fokus på nästa match.

– Jag är övertygad om att Sverige går för seger mot Egypten och att spelarna inte styrs av vad som händer längre fram i turneringen. Man spelar efter de förutsättningar som ges, det har alltid varit svenskarnas melodi, säger Grahn och tillägger:

– I en eventuell kvartsfinal mot Frankrike finns det ingen som helst press på Sverige och det hade varit en häftig upplevelse för spelarna att ställas mot hemmanationen. Sedan ska vi inte glömma att det här svenska laget är någonting för framtiden och i mina ögon ska det vara helt flygfärdigt till OS 2020.

Sveriges avslutande gruppspelsmatch mot Egypten har avkast 17:45 under fredagseftermiddagen.

Så spelas slutspelet

Åttondelsfinaler:

4A–1B

2A–3B

1A–4B

3A–2B

(Spelas 21 januari)

2C–3D

4C–1D

3C–2D

1C–4D

(Spelas 22 januari)

Kvartsfinaler:

Vinnaren (4A–1B) – Vinnaren (2C–3D)

Vinnaren (2A–3B) – Vinnaren (4C–1D)

Vinnaren (1A–4B) – Vinnaren (3C–2D)

Vinnaren (3A–2B) – Vinnaren (1C–4D)

(Spelas 24 januari)

Semifinalerna spelas 26-27/1, bronsmatchen 28/1 och VM-finalen 29/1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet