Personen i slöja kommer att finnas i tre versioner: som man, kvinna och könsneutral. Foto: Thomas Brun/TT/Emojipedia

Könsneutralt när 65 nya emojis introduceras

Uppdaterad
Publicerad

En könsneutral tomte, en man i slöja och transflaggan – har du saknat dessa emojis kan du pusta ut. Efter sommaren uppdateras tangentbordet med 65 nya ikoner, enligt Unicode.

Det nya emoji-tangentbordet innehåller det 65 nya ikoner, eller totalt 117 med de olika hudtonerna inräknade, enligt branschorganisationen Unicode.

Tangentbordet innehåller bland annat transflaggan och könsneutrala varianter av tidigare emojis som en brud, en person i frack och tomten.

Här är några av de nya ikonerna: Kvinna i smoking, leende ansikte med tår, person som matar bebis, man som matar bebis, könsneutral tomte (”Mx Santa”), person i slöja, man i slöja. Foto: Emojipedia

En emoji som redan blivit populär är dragspelet. Den amerikanska musikern och satirikern ”Weird Al” Yankovic skriver på Instagram att han är medveten om att det händer hemska saker i världen ”men kan vi alla ta en minut och uppskatta faktumet att det äntligen kommer en dragspels-emoji”.

Även den ”italienska handen” med ihopklämda fingrar har blivit populär. ”Det var väl på tiden” skriver svenska Åsa Ingrosso. Foto: Skärmdump Instagram

Kraven: Nytänkande eller populära

Enligt organisationen är de nya ikonerna framtagna efter förslag de tagit emot och har sedan valts ut baserat på olika faktorer. Enligt riktlinjerna ska det bland annat finnas en tro på att många kommer att använda den, att den är nytänkande eller har en symbolisk betydelse.

Enligt bloggen Emojipedia kommer uppdateringarna att finnas tillgängliga efter sommaren: i augusti för Android-användare och i oktober eller november för IOS-användare.

Här finns listan över alla nya ikoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.