Upplopp i Barcelona under tisdagskvällen. Foto: AP/TT

Upplopp i spanska städer efter gripandet av Pablo Hasél

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals demonstranter i Barcelona och andra platser i den spanska regionen Katalonien krävde i går att den fängelsedömda rapparen Pablo Hasél ska friges.

Enligt den regionala polisen har soptunnor och motorcyklar stuckits i brand och 14 personer har gripits, skriver Reuters.

Vandalisering, bränder och kastade föremål mellan polis och demonstranter syntes på gatorna i centrala Barcelona igår. Demonstranter använde soptunnor för att bygga barrikader mot polisen och skyltfönster har krossats.

Flera skanderade ”frihet åt Pablo Hasél”.

Även i städerna Vic, Lleida och Girona i regionen Katalonien har demonstrationer hållits.

Den katalanska regionpolisen Mossos d'Esquadra skriver på Twitter att två personer gripits i Barcelona, fyra i Vic och åtta i Lleida.

Dömd för tweets

Rapparen Pablo Hasél barrikaderade sig i ett universitet i spanska Lleida i Katalonien under måndagen efter att tidsfristen för att att överlämna sig till polisen för att inleda ett nio månader långt fängelsestraff löpt ut. Polisen tog sig in och grep honom under tisdagsförmiddagen.

Pablo Hasél dömdes 2018 för glorifiering av terrorism och förolämpande av kungahuset, främst via Twitter, men även i låttexter. Han har bland annat kallat den före detta kungen Juan Carlos för maffiaboss och hyllat medlemmar i terrorgruppen GRAPO.

Lagändring att vänta

Ett flertal rappare har dömts på liknande grunder och den spanska vänsterregeringen har sagt att de ska se över lagstiftningen för att vidga yttrandefriheten. Bland andra Amnesty har kritiserat Spanien för att använda sig av terrorlagstiftningen för att döma musiker och konstnärer.

Lagarna

Artikel 578 i den spanska brottsbalken förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startades under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes helt 2018.

Artikel 490 och 491 slår fast att den som baktalar eller förolämpar kungen, drottningen eller någon av deras arvingar eller föregångare kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.