Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP), som nu ger besked om krisstöd till regionerna. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

150 miljoner i krisstöd till regional kultur

Uppdaterad
Publicerad

150 miljoner i krisstöd till kulturverksamheter över hela landet. Det föreslår regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Länsmuseer, länsteatrar och orkestrar har drabbats hårt av coronapandemin, och flera institutioner har efterlyst ett riktat stöd till kulturen. Det hörsammas nu av regeringen och samarbetspartierna.

– Vi har haft en dialog med regionerna och med SKR under en längre tid och vi vet att det är verksamheter som har drabbats hårt av corona, säger Amanda Lind (MP) till Kulturnyhterna.

Fördelas av Statens kulturråd

Pengarna ska fördelas genom den så kallade kultursamverkansmodellen, av Statens Kulturråd. De ansvarar redan i dag för fördelningen av bidrag till regional kulturverksamhet. Även vissa verksamheter i Stockholms län, som inte ingår i modellen, kan komma att få del av pengarna. Hur länge de räcker kan Amanda Lind inte svara på.

– Det finns koppling till någon särskild tidsperiod utan det här är ett tillslott som vi är överens om nu och som kommer att betyda mycket för många verksamheter runt om i landet, säger Amanda Lind.

KLYS, som utgör en samlad röst för Sveriges yrkesverksamma kulturskapare, efterlyste i början av juni ett kommunalt krispaket, men ett sådant finns det inga besked om i nuläget.

Fakta: Regeringens krisstöd

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars, och omfattade 500 miljoner.

370 miljoner gick till Statens kulturråd. 50 miljoner gick till Filminstitutet (till biografer och filmfestivaler), 70 miljoner gick till Konstnärsnämnden och 10 miljoner till Författarfonden, där enskilda konstnärer och författare kunde ansöka om pengar genom stipendier.

Även statliga institutioner har fått ett extra krisstöd, på 319 miljoner kronor.

Stödet till regionerna är på 150 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.