Den spanska polisen beslagtog en guldmask från Tumaco, ett föremål som stulits från Colombia. Foto: Interpol

19 000 stulna konstföremål funna av polisen

Uppdaterad
Publicerad

101 personer har gripits och mer än 19 000 stulna konstföremål har beslagtagits i flera länder i samband med två stora polistillslag skriver The Guardian. Bland föremålen finns en unik ansiktsmask i guld från Colombia och ett romerskt lejon i kalksten.

101 personer har gripits i samband med två stora razzior i samarbete mellan bland andra Interpol, Europol och nationella polisstyrkor i Spanien, Colombia, Lettland, Argentina, Italien och Afghanistan, skriver The Guardian.

Plundrar arkeologiska platser

Man har framför allt fokuserat på de kriminella nätverk som stjäl från museer, plundrar arkeologiska platser och utnyttjar kaoset i krigshärjade länder för att kapa åt sig värdefulla historiska skatter. Insatserna gjordes redan hösten 2019, men polisen har valt att inte berätta om det förrän nu av ”utredningstekniska skäl”.

Guldstatyetter och antika smycken

Den spanska polisen kunde bland annat beslagta guldstatyetter, antika smycken och en guldmask från Tumaco – föremål som alla stulits från Colombia. Samtidigt genomfördes en razzia i Bogotá där ytterligare 242 förhistoriska colombianska föremål togs i förvar. Liknande polisinsatser gjordes i Argentina, Lettland och Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.