3 000-årig sarkofag kommer att öppnas i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Discovery kommer att direktsända öppnandet av en 3 000 år gammal sarkofag i Egypten. Men enligt AFP är det oklart hur tv-sändningen egentligen kommer att genomföras, och bristen på transparens från kanalen har skapat frågetecken.

I februari gjordes ett nytt och stort fynd vid en gravplats i al-Minya som ligger söder om Kairo, Egypten. Man fann bland annat en 3 000 år gammal sarkofag, som nu ska öppnas i direktsändning.

Sändningen sker i Discoverys program Expedition unknown: Egypt live, som programleds av Josh Gates, en slags ”Indiana Jones-medieman” från USA.

Frågetecken kring sändningen

Enligt AFP har Discovery avböjt att svara på frågan om kanalen faktiskt betalat den egyptiska staten för visningsrätten av fyndet. Det finns därför lite frågetecken kring hur tv-sändningen gick igenom och godkändes.

En egyptisk arkeolog som AFP har pratat med är oroad över bristen på transparens och frågor väcks kring vart pengarna tagit vägen om det nu betalats in en summa.

Direktsändningen sker på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.