Foto: Andreas Andersson/SVT Grafik

7 sällskapsspel för dig som vill prova något nytt

Publicerad

Brädspelstrenden är tillbaka med besked, men för de som förknippar sällskapsspel med klassiker som Risk och Monopol kan det vara en överväldigande upplevelse att ge sig i kast med tärningarna på nytt. Kulturnyheterna har därför satt ihop en snabbguide med sju tips för den som vill orientera sig i en ny generationen av sällskapsspel.

Ticket to ride: Göteborg

Foto: Days of Wonder

En modern klassiker som passar de flesta sammanhang och åldrar. I Ticket to ride tävlar 2-5 spelare om att bygga järnväg mellan olika städer. Flerfaldigt prisbelönt som årets spel, och finns idag i en uppsjö av versioner – bland annat med Norden som spelplan.

De äkta finsmakarna väljer förstås den gräsrotsfinansierade Göteborgsutgåvan, där man istället bygger spårvagnsträckor från Angered till Majorna och slåss om dominans över Västtrafik.

Gloom

Foto: Atlas Games

Kortspelet för fans av viktorianska tragedier och nattsvart humor. I Gloom tar du kontroll över en excentrisk överklassfamilj, med målet att förgöra dem på sorgligast tänkbara vis. Spelarna tävlar om att utsätta sin olycksdrabbade ätt för krossade hjärtan och ruinerade familjeföretag, köttätande möss och hånfulla clowner, allt medan man försöker göra motståndarnas familj så lycklig och framgångsrik som möjligt. Spelaren som skapar den mest spektakulära tragedin vinner.

Azul

Azul-skaparen Michael Kiesling mottar stora kritikerpriset på Spiel des jahres 2018. Foto: Spiel des Jahres

En hyllning till den portugiska mosaikkonsten och vinnaren av stora kritikerpriset på tyska spelgalan Spiel de Jahres 2018. I Azul har spelarna till uppgift att dekorera kung Manuel I:s palats, och får poäng för varje mosaikrad man färdigställer och hur de placeras. Ett förrädiskt enkelt koncept som går snabbt att lära sig men tar tid att bemästra, och som på bara ett år seglat upp som en internationell publikfavorit.   

Bergnein

Foto: Ninja Print

Den legendariska technoklubben Berghein är lika känd för sina dansgolv som sina skoningslöst elitistiska dörrvakter. I kortspelet Bergnein tar du över dörrarna till det berlinska nattklubbsmeckat, och tävlar om att släppa in rätt besökare. Lädermän, klubbkids och gother ger hög credfaktor och poäng, medan turister, influencers och brats är gift för din nattklubbs rykte.

Bonusinfo: Berghain roades inte av det satiriska upplägget och stämde den svenska spelskaparen. Nattklubben vann, och tvingade Ninja Print att förstöra alla dåvarande exemplar av spelet. Kontroversen har naturligtvis bara gynnat det numera förbjudna spelets svartklubbsstatus.

Pandemic

Foto: Z-man Games

Jordens undergång tycks vara ett outtröttligt tema i populärkulturen, och brädspelsvärlden är inget undantag. Pandemic är kanske spelet som fångat konceptet bäst, när upp till fyra spelare samarbetar för att stoppa en epidemi från att utplåna mänskligheten. Ett av de bästa brädspelen för de som föredrar att spela tillsammans framför tävlingsmomenten i de ovanstående spelen.

Finns i en lång rad varianter, från det klassiska epidemiupplägget till den mer spektakulära Cthulhu-utgåvan, där man istället försöker stoppa interdimensionella demoner från att upplösa verkligheten.

Mansions of Madness

Foto: Fantasy Flight Games

Som Cluedo med tentakelmonster, eller en serie mordmysterier skrivna av HP Lovecraft. I Mansions of Madness ikläder spelarna rollerna som detektiver som måste lösa ett ockult mysterium utan att själva stryka med eller bli galna av spelets många mörka hemligheter.  

Allt sker till tonerna av en olycksbådande, brittisk berättarröst, som likt en personlig Alfred Hitchcock skildrar händelserna i takt med att spelarna tar sig längre in i berättelsen. Perfektion för fans av såväl samarbetsspel som skräck, och denne spelredaktörs personliga favorit i brädspelsdjungeln.

Gloomhaven

Foto: Cephalofair

Fantasykonnässörernas heliga Graal och det just nu mest omtalade brädspelet bland de inbitna fansen. Gloomhaven kommer i en nio kilo tung spellåda och innehåller ett episkt äventyr för fyra spelare som sträcker sig över 180 timmar, 1500 spelkort och 92 sammanhängande scenarion som förändrar spelvärlden utifrån de beslut som spelarna tar.

Spelet är ett så kallat legacy-spel, där spelarna gör permanenta förändringar med spelplanen och handlingen, och är tänkt att spelas en enda gång. Gloomhaven har hyllats som ett mästerverk av såväl spelare som kritiker och flerfaldigt belönat som årets spel, men populariteten har också resulterat i att spelet är ständigt slutsålt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.