Tidningen Politiken har publicerat ett stort upprop mot sexuella trakasserier i den danska mediebranschen. Foto: TT/Skärmdump

Över 700 kvinnor i upprop mot sexism i danska mediebranschen

Uppdaterad
Publicerad

Målet var att få ihop 100 underskrifter mot sexism inom branschen, men det slutade med 701 undertecknare. Ett liknande branschupprop skrevs i Sverige 2017.

I uppropet är det 50 kvinnor som vittnar om att själva varit utsatt för sexuella trakasserier inom mediebranschen i Danmark medan övriga 651 skrev under för att visa sitt stöd, skriver Politiken. De har bland annat återkommande upplevt olämpliga kommentarer om utseende och klädsel samt gränsöverskridande fysiskt beteende, likt det som rapporterades om i Sverige under metoo-hösten 2017 under hashtaggen #deadline.

Målet med brevet är att en gång för alla fastslå att det finns sexism på arbetsplatserna inom mediebranschen, skriver undertecknarna.

metoo-våg i Danmark

– Vi ska inte längre diskutera om det gör det. Vi måste diskutera vad vi ska göra åt det. Vi vill att kvinnor ska uppleva att det är okej att prata högt om sexism, säger journalisten Christine Brink, en av initiativtagarna till brevet till Politiken.

Tog fart efter uttalande från programledare

Uppropet kommer efter att programledaren Sofie Linde, i danska motsvarigheten till Humorgalan, för drygt en vecka sedan berättade om hur hon blivit sexuellt trakasserad under en jullunch för Danmarks radio. En person med hög ställning inom företaget ska enligt Linde ha kommit fram och tagit tag i hennes arm och kommit med sexuella förslag och hotat att ödelägga hennes karriär om hon sade emot.

Trots att händelsen ska ha skett för 12 år sedan menar Sofie Linde att sexism och diskriminering fortfarande existerar i branschen. Hon menar att hon genom karriären har fått sämre betalt än sina manliga kollegor – inklusive för det arbete hon utför genom att stå på scenen på galan.

Mediebolagen håller inte med

Kritiken som nu framförs är något som flera danska mediebolag, bland annat TV2 och Berlingske Tidende, inte håller med om.

– Jag har pratat med en av initiativtagarna till brevet och frågat om det finns en sexistisk kultur på TV2. Baserat på det samtalet måste jag dra slutsatsen att det inte finns här i allmänhet. Vi har ingen sexistisk kultur, varken i nyhetsavdelningen eller i gruppen, säger TV2:s nyhetschef Mikkel Hertz till DR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

metoo-våg i Danmark

Mer i ämnet