Vad har Twin Peaks och Seinfeld från 90-talet gemensamt med Hair som utspelar sig på 60-talet? ”Jag tror vi börjar känna likadant för 90-talet som för 60-talet. Det var också ett frihetsdecennium” säger P1-spanaren Jessika Gedin. Foto: TT & CPI & MGM

Är 90-talet det nya 60-talet?

Uppdaterad
Publicerad

90-talet har varit hett sedan några år tillbaka och fortsätter att vinna mark. Ser man till tv-tablån har decenniet faktiskt satt klorna så hårt i samtiden att man undrar om det verkligen är 2016? Vad beror detta på?

Det är några år sedan Beverly Hills fick en remake och norm core-modet fick oss att iklä oss formlösa plagg som i Seinfeld och tidiga Vänner-avsnitt (undertecknad är född 1981 och skriver detta glatt draperad i för stor skjorta instoppad i blå urtvättade jeans av klassiskt amerikanskt fabrikat).

Men sedan dess har det bara fortsatt. Mulder och Scully är redan tillbaka i tv-rutan i en Arkiv X-reboot och det har skrivits spaltmetrar om nya Twin Peaks-säsongen som spelas in i detta nu med premiär nästa år. Will Smith har sagt att han kanske ska damma av Fresh Prince och the Tanners från Huset Fullt har återkommit.

Sabrina tonårshäxan

Dessutom har Melissa Joan Heart nyligen sagt att det kan bli nya avsnitt av Sabrina tonårshäxan och i veckan kom nyheten att skådisen Jonah Hill regidebuterar med en tv-serie om hur det var att vara ung på 90-talet.

Men vad beror denna 90-talsvurm på?

En av anledningarna kan vara att vi ser oss – och beter oss – allt yngre allt längre: 50 är det nya 40 osv. och att dagens unga kulturskapare inte bara vill göra upp med sin barndom och ungdom utan – precis som Pippi, Tommy och Annika när de käkade krumelurpiller – också fortsätta att leva den.

Jessika Gedin är mångårig samtidsanalytiker i det populära P1-programmet Spanarna. Hon tror att dagens 90-talspassion är besläktad med kärleken till ett annat decennium och föreslår att 90-talet är det nya 60-talet.

– Jag tror vi börjar känna likadant för 90-talet som för 60-talet, vi förknippar det med samma saker. Det var också ett frihetsdecennium, säger hon. Mycket av populärkulturen från 90-talet lärde oss att vi kunde göra vad vi vill.

Hassan och ZTV

Hon nämner ZTV och Hassan som exempel och menar att de sådde de frön som fick en hel generation att slå rot i tanken att de också kunde bli tv-personligheter och skoja i radio.

– Det är därför så många unga i dag besvarar frågan om vad de ska göra i livet med ”jobba lite med media”.

Om man lyfter blicken från vad som gick på tv och hur vi klädde oss så var 90-talet ett långt decennium. Man brukar säga att det började med att Berlinmuren revs 1989 och slutade med terrorattacken mot World Trade Center 2001.

Politiska paralleller

Sverige påverkades också mycket av 90-talskrisen och Balkankrigen. I Stockholm härjade Lasermannen och Ny demokrati satt i riksdagen 91-94. Otaliga krönikörer och kolumnister har dragit politiska paralleller till dagens Sverige: Kriget i Syrien som orsakat en ännu större flyktingkatastrof än krigen i det forna Jugoslavien, Peter Mangs rasistiska mord- och mordförsök i Malmö och istället för Bert och Ian sitter Sverigedemokraterna i riksdagen.

Men även om det fanns mörker på 90-talet så är det de ljusa bekymmerslösa bitarna vi minns mest. Kulturnyheternas reporter Mattias Dellert med bakgrund inom ekonomijournalistiken tycker Jessika Gedins jämförelse med 60-talet är bra.

– Det fanns stor tillförsikt inför framtiden både på 90-talet och på 60-talet.

LSD och heroin

Även om det kan låta motstridigt att 60-talet – som förknippas med kärlek, LSD-experiment och flower power – ska ha något gemensamt med 90-talet – vars grunge-era karaktäriserades mer av heroinchica cyniker så menar han att likheterna är stora.

– På 60-talet hade man hämtat sig efter Andra världskriget och för första gången på länge landat i ett långvarigt ekonomiskt välstånd. Plötsligt hade ungdomar tid och pengar att spendera på musik, nöje och kläder. Folk var fria på ett nytt sätt, säger Mattias Dellert och fortsätter:

– När sen östblocket rämnade och Kalla kriget förklarades över fanns åter en framtidsoptimism och frihetskänsla som jag tror vi i dag tillskriver hela 90-talet. I dag känns det ju inte lika hoppfullt, tillägger han.

Vad hände Laura Palmer?

Själv tror jag att decenniets frammarsch i populärkulturen kommer fortsätta, åtminstone tills nästa år när Twin Peaks äntligen är tillbaka. Och nog är det egentligen därför 90-talet aldrig riktigt har tagit slut, för att vi fortfarande inte är helt på det klara med vad som hände Laura Palmer. Och känner jag David Lynch rätt kommer vi aldrig bli det. Och då blir vi aldrig färdiga med 90-talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.