Abba-Fridas oväntade succé i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

En cover på Anni-Frid Lyngstads 80-tals låt ”Slowly” har gjort oväntad succé i Mexiko tack vare Timbiriches version av låten med namnet ”Muriendo Lento”.

Den svenska upphovsrättsorganisationen Stim rapporterar att svensk musik växer snabbt i popularitet i Mexiko.

På grund av administrativa problem har Stim inte kunnat betala ut ersättning till svenska musikskapare sedan 2018 för musik som har spelats i Mexiko. Nu är problemet löst och utbetalningen som nu sker till Stims medlemmar innefattar därför musikersättning från Mexiko för perioden 2013-2019.

”Mexiko är en gigantisk musikmarknad, så jag är väldigt glad att vi nu kan betala ut musikersättningen därifrån till våra medlemmar. När man ser på kurvan över hur snabbt svensk musik ökar i landet är jag helt säker på att svenska låtskrivare kommer nå ännu större framgångar i Mexiko framöver”, säger Casper Bjørner, vd för Stim i ett pressmeddelande .

Ersättning i efterhand

Covern på Anni-Frid Lyngstads låt är den näst mest spelade låten av svenska låtskrivare under perioden och låtskrivarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson kan därför se fram emot ersättning i efterhand.

Bland de mest framgångsrika låtarna av svenska låtskrivare återfinns även ”Valiente” med Paty Cantú som bland annat är skriven av Erik Palmqvist och Mats Hedström, ”Believer” med Imagine dragons, av bland andra Robin Fredriksson och Mattias Larsson samt Max Martin-låten ”Can't stop the feeling”, som framförs av Justin Timberlake.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.