Oro bland mindre förlag efter Adlibris krav: ”Vi blev helt bakbundna”

Uppdaterad
Publicerad

Nätbokhandeln Adlibris skickade ut mejl i somras där de krävde att mindre förlag ska anlita en extern distributör. Sedan kom beskedet att Adlibris ändrat sig och backar. Men flera mindre förlag har redan hunnit skaffat sig en extern distributör. Nu finns en oro för hur de ska klara kostnaderna.

– Det här är något vi egentligen inte hade råd med. Som ett ideellt förlag vill man ju gärna inte behöva lägga ut privata pengar, säger Fred Taikon, som driver det romska förlaget Romani Glinda.

Christian Holzer, som driver Basebo förlag beskriver också att det är svårt och kostsamt att dra sig ur det nya leverantörsavtalet.

– Jag har redan skickat in böcker till den externa distributören. För att återgå måste jag i så fall hämta tillbaka dessa böcker och betala frakten en gång till, för att sedan skicka dem själv till Adlibris och betala frakten ytterligare en gång.

Egenutgivarna: ”Bakbundna”

Yvette Lissman är ordförande i föreningen Egenutgivarna som representerar cirka 200 mindre förlag och privatpersoner som ger ut böcker.

– Vissa gick över till extern distribution för att de kände sig intvingade i detta. Vi hamnade ju i en situation där vi blev helt bakbundna, då vi blir utestängda från biblioteken annars. 

Osäkerhet kring vad som gäller

Nu finns en rädsla bland medlemmarna för att kritisera de nya villkoren offentligt. De är osäkra på vad som gäller framöver eftersom Adlibris ännu inte tagit ny kontakt.

– Beskedet är oklart, för vad har Adlibris egentligen att backat på? Kommer vi att synas i samma utsträckning framöver eller blir det nya krav?

– Det finns även de anslutit sig till en extern distributör som ångrar sig men inte vågar prata om det, av rädsla för att det ska skada dem i förlängningen, säger Yvette Lissman.

Adlibris svarar i en skriftlig kommentar att de kommer att kontakta de berörda förlagen och föra en dialog med dem för att hitta en hållbar distributionslösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.