– I dagsläget är Sveriges närmsta säkerhetssamarbete med Finland, och om Finland går med i Nato faller det, vilket gör att Sverige blir svagare, säger Anders Lindberg. Foto: TT/SVT

Aftonbladets ledarsida ändrar åsikt – vill att Sverige går med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida har ändrat åsikt om ett svenskt medlemskap i Nato.

I sin senaste ledare skriver tidningens politiska chefredaktör Anders Lindberg att Sverige måste gå med i Nato för att ”garantera Sveriges säkerhet”.

Ledarsidan har tidigare varit emot ett svenskt medlemskap i Nato. Men i och med Rysslands invasion av Ukraina har man ändrat ståndpunkt och Aftonbladets politiska chefredaktör anser nu ”lite motvilligt” att Sverige bör ansöka om ett medlemskap i Nato.

– Det är första gången sedan andra världskriget vi ser den typ av anfallskrig i Europa, där man bokstavligen avser att förinta ett annat land, säger Anders Lindberg.

Sverige och Nato

Men det är framför allt Finlands nära förestående medlemskap i militäralliansen och den finska säkerhetspolitiska redogörelse som presenterades i förra veckan som fått bägaren att rinna över, menar Lindberg.

– I den framgår tydligt att Finland öppnar för en process där man kommer att ansöka om ett Natomedlemskap. Det gör att det sista tunga motargumentet mot ett svenskt medlemskap faller.

– I dagsläget är Sveriges närmsta säkerhetssamarbete med Finland, och om Finland går med i Nato faller det, vilket gör att Sverige blir svagare.

”Motargumenten finns kvar”

Socialdemokraterna har även de ställt sig negativa till ett svenskt Natomedlemskap. Men på grund av det rådande säkerhetsläget i Europa har frågan omvärderats, och enligt statsminister Magdalena Andersson (S) håller partiet just nu på att analysera situationen.

Anders Lindberg håller med om att processen måste få ta sin tid.

– En viktig fråga för mig är bland annat att Sverige inte accepterar kärnvapen på svenskt territorium. Det är en sak som måste diskuteras. Det får ta tid, det tror jag är viktigt.

Hur har diskussionerna förts på redaktionen inför det här beslutet?

– Det är en diskussion som värkt fram under de här veckorna som varit. Men ytterst är beslutet om vad jag skriver mitt. Som politisk chefredaktör är jag ansvarig för tidningens politiska linje och min bedömning är att argumenten för väger över.

– Det betyder dock inte att motargumenten försvunnit, de finns kvar och måste hanteras, säger Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet