Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Stenevi (MP) och Jimmie Åkesson (SD) om kulturens oberoende Foto: SVT

Hätsk debatt om kulturens frihet

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) jämförde sagoläsande drag queens med nazister och Märta Stenevi (MP) anklagade Åkesson för ”homofobiskt dravel” när kulturpolitiken återvände som ämne i Agendas partiledardebatt för första gången efter många år. 

– Så du vill ha hellre ha nazister i kulturen istället för drag queens? svarar Stenevi på Åkessons liknelse. 

Frågan om kulturens frihet har blossat upp igen efter att lokala SD-politiker hindrat drag queen-artister från att hålla sagostunder, samt haft invändningar att ickebinära ska få bära Luciakrona.

– Jag tycker att det är helt vansinnigt att “skamlös vinhora” (artistnamn reds. anmärkning) får skattepengar för att läsa sagor för barn. Där går åtminstone min gräns, säger Jimmie Åkesson i SVT:s partiledarduell.

Stenevi replikerade med att uttalandet var “homofobiskt dravel”.

– Att du inte gillar drag är väl helt okej och upp till dig men däremot att du tycker att du ska bestämma vad andra ska se för kultur är helt fel.

Åkesson menar istället att den offentliga kulturpolitiken borde fokusera på exempelvis kulturarv och barnkultur.

– Ni har fått väldigt mycket kritik för att ha styrt kulturen väldigt hårt mot exempelvis mångfald, feminism och den typen. Att påstå att offentligt finansierad kultur inte är politiskt styrd är att föra väljarna bakom ljuset.

Pehrson: ”Vad tror du ska hända?”

Även Liberalernas Johan Pehrson kritiserade Tidökollegans kritiska hållning gentemot sagoläsande drag queens.

– Det är upp till bibliotekarien. Hur osäker kan man vara, vad tror du ska hända? Vad är problemet om biblioteket bjuder in två fågelskådare eller vad det kan vara. Bli inte så nervös, sa Pehrson till Åkesson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson: Orbáns handbok

Socialdemokraternas Magdalena Andersson skrev i en debattartikel i DN att de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna driver Sverige i en auktoritär riktning.

– Det är ju Viktor Orbáns handbok som vi ser nu som man inspireras av steg för steg. Att ge sig på HBTQI-personer är bara en del.

Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerar när S-ledaren påstår att högersidan försöker ”tysta och skrämma kritiska röster i samhället”.

– Det här med att hela tiden antyda att den andra sidan egentligen vill utrota demokratin, lek inte med den elden den är farlig. Då kommer vi få människor i Sverige som tror att vi inte löser riktiga sakliga problem utan bara kastar förolämpningar mot varandra.

Debatten i sin helhet kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.