Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin. Foto: Johan Hallnäs/TT

Yasin och Haval fortsatt häktade

Uppdaterad
Publicerad

Rapparna Yasin Mahamoud och Haval Kahlil, som åtalats för inblandning i kidnappningen av en annan ung artist, förblir i häkte i väntan på dom.

Åklagaren yrkade på fängelse i omkring ett och ett halvt år för Yasin Mahamoud och Haval Khalil. Deras advokater begärde i stället att deras klienter skulle försättas på fri fot. Men efter en kort överläggning beslutade Stockholms tingsrätt att de ska vara fortsatt häktade.

– Jag tycker att det är jättekonstigt. Jag var säker på att han skulle släppas med tanke hur förhållandevis ringa de brott som han misstänks är, säger Frida Wallin, Yasin Mahamouds försvarare.

Den sista rättegångsdagen om den misstänkta kidnappningen inleddes med åklagare Ida Arnells plädering. Hon framhöll bland annat offrets unga ålder.

– Han har inte och kan inte samtycka till den behandling han utsatts för. Handlingarna pågår under en lång tid och det är några av Stockholms farligaste personer som utsätter honom för kränkningar, hot och våld, sade Ida Arnell.

”Stämmer inte”

Arnell yrkade på att Yasin Mahamoud ska dömas till omkring ett och ett halvt års fängelse. Hans advokat Frida Wallin vill i stället se honom frikänd. Åklagarna har inte kunnat styrka sitt åtal, enligt Wallin.

– Det finns ingen bevisning om den påstådda stämplingen och det kan inte vara fråga om förberedelse. Åtalet ska ogillas och Yasin ska omedelbart försättas på fri fot, säger hon.

En annan bild

När det gäller den andre åtalade rapparen, Haval Khalil, yrkade åklagaren även där på fortsatt häktning och omkring sex års fängelse för sin inblandning i kidnappningen. Khalil har under rättegången givit en annan bild än åklagaren av vad som hänt den aktuella kvällen. Men den avfärdar Ida Arnell.

– Vad Haval själv uppgett anser jag vara en tydlig efterhandskonstruktion och att det ska lämnas utan avseende. Haval har varit aktiv genom hela händelseförloppet, sade åklagaren.

Haval Khalils advokat Anton Strand yrkar på att hans klient ska frikännas.

– Min uppfattning är att han inte ska dömas alls. Den ganska omfattande gärningsbeskrivningen lägger Haval många moment till last. Bevisningen är otillräcklig i vissa moment och i vissa moment obefintlig, säger Anton Strand.

För övriga som åtalats för inblandning i kidnappningen av den unge artisten yrkade åklagaren på olika långa fängelsestraff, varav de kortaste på ett och ett halvt år.

I april förra året ska en rapartist ha blivit förd till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var enligt åklagarna att pressa artisten på pengar.

Redan en tid innan hade ett ”misslyckat” kidnappningsförsök ägt rum. Rapartisten Yasin Mahamoud anklagas för att, under förespegling om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock när man upptäckte att det var mycket poliser i rörelse just då.

För detta står Yasin Mahamoud åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov.

Haval Khalil misstänks för att ha tagit över uppgiften att locka fram artisten efter det första försöket. Khalil är åtalad för människorov och rån, alternativt medhjälp därtill, för sin misstänkta inblandning i brotten.

I dag avslutas förhandlingen om kidnappningen och både åklagaren och de misstänktas advokater håller sina pläderingar. Förhandlingen kommer dock att fortsätta en bit in i juni angående andra brott med koppling till det så kallade Vårbynätverket.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer