Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s krimreporter Diamant Salihus analys efter rättegångsdagen. Foto: SVT / Johan Hallnäs,TT

SVT:s reporter om Yasins taktik: ”Frustrerande för åklagare”

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade rapparen Yasin Mahamoud bröt tystnaden  i rätten, efter att ha tigit i polisförhör i månader. Det är en vanlig taktik, men om rätten kommer att köpa hans förklaringar är svårt att säga. Det menar SVT:s reporter Diamant Salihu, som följt rättegången.

Yasin Mahamoud står åtalad för stämpling alternativt förberedelse till människorov av en annan känd rapartist. Han har varit häktad sedan i vintras, men har tigit i samtliga polisförhör.

I rätten bröt han tystnaden och lämnade förklaringar till den bevisning som lagts fram emot honom. Att gängkriminella tiger fram till rättegången är inte helt ovanligt, säger Diamant Salihu som under flera års tid bevakat Stockholms gängkonflikter.

– Det är väldigt frustrerande för polis och åklagare, som tycker att det är ett sätt att frisera sin version, säger han.

”Problematiskt erkännande”

Han menar att det är svårt att säga hur rätten kommer att bedöma hans förklaringar till de meddelanden som skickats från hans telefon.

– Det kan tyckas vara en rimliga förklaringar, men han erkänner också att han konverserat med en person som erkänner att han planerat delar av brottet. Det är problematiskt, säger Diamant Salihu.

Se SVT:s reporter berätta om Yasin Mahamouds taktik i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter