Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vårbykaptens egna ord om inblandningen.

Utpekad ledare i Vårbynätverket: ”Hela planen var att förnedra honom”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ungdomslandslagsspelaren i fotboll, och utpekade kaptenen i Vårbynätverket, berättade i rätten på torsdagen om kidnappningsplanerna av den kände svenske artisten.

Han uppger att han själv stod bakom allt och införskaffade material – bland annat tejp, buntband och en kniv – som skulle användas för att hålla artisten frihetsberövad och tvinga av honom guldkedjor och en Rolexklocka.

– Hela planen var att förnedra honom, säger han i förhör.

Den 24-årige före detta ungdomslandslagsspelaren misstänks vara en av huvudmännen i kidnappningen av en känd svensk rappartist.

I dag hördes han i rätten om sin inblandning.

I förhören, som inleddes på torsdagsmorgonen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, berättade han att han själv stod bakom planeringen.

– Det var min plan och endast min. Planen var att han förnedra honom, säger han.

”Påhittad Yasin”

Den 24-årige mannen, som även pekas ut som ledargestalt i Vårbynätverket, pressades i förhören om sin relation till Yasin.

Yasin omnämns flera gånger i encrochattarna han medger att han var delaktig i. Men under rättegången säger han att det inte handlar om artisten Yasin.

– Det var en påhittad Yasin, säger han.

Är det den Yasin som sitter åtalad här i målet?

– Det är inte han Yasin som sitter här, säger han och är i övrigt förtegen om varför kidnappningsförsöket avbröts.

”Had ju min tanke”

Inför kvällen den 14 april förra året berättar han att han själv införskaffade allt material som tejp, buntband och en kniv. Kniven skulle användas, enligt honom själv, för att eventuellt skära upp tejp.

Han berättar vidare att han såg till att artisten lurades till platsen genom att åka dit med sina vänner.

– De som kommer dit med honom vet inte vad som ska ske. Jag hade ju min tanke om vad som skulle ske med förnedringsbilderna.

Gjorde en deal”

Enligt Vårbyledaren gjorde han och artisten en överenskommelse om att de skulle ta förnedringsbilderna. Det är dock ingenting som artisten själv har bemött eller kunnat kommentera då han vägrat medverka i utredningen.

– Vi kommer överens om att jag ska förnedra honom, ta några bilder. Vi gör en deal, han säger att det är okej.

Blodet i ansiktet ska artisten ha fått när silvertejpen för munnen drogs bort, uppger 24-åringen vidare.

När åklagaren visar upp bilder från lägenheten, där artisten bland annat har en kniv riktad mot sig och blöder i ansiktet medan 24-åringen trycker ett knä i hans rygg, säger han att det var enligt planen.

– Han mådde inte dåligt av det, vi kom ju överens. Det ser värre ut än det var, säger han.

Enligt åtalet ska Vårbyledaren även ha planerat och beordrat en sprängning av artistens mammas bostad för att pressa artisten att betala tre miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer