Rapparen Yasin Byn har suttit häktad sedan nyårsafton. Nu inleds rättegången, där han står åtalad för stämpling till människorov. Foto: SVT Edit

Nu inleds förhandlingen om kidnappning av en känd artist

Uppdaterad
Publicerad

Nu fortsätter rättegången mot det så kallade Vårbynätverket i Stockholm. På måndagen avhandlar rätten åtalspunkten som gäller grovt människorov av en känd artist. En av de åtalade är den prisade rapparen Yasin som nu riskerar ett långt fängelsestraff.

Enligt åtalet ska rapparen Yasin ha försökt lura den andra kända artisten till en studio våren 2020. Planen var, enligt åtalet, att artisten då skulle kidnappas.

Som bevisning har åklagaren bland annat lagt fram konversationer från den hackade krypteringstjänsten Encrochat, som ska visa hur bortförandet planerades.

Riskerar långt straff

Brottsrubriceringen är stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov – detta eftersom den planerade kidnappningen inte blev av vid tillfället.

Skulle Yasin dömas för brottet riskerar han mellan 4 och 18 års fängelse.

– Har man förberett brottet kan man få lika hårt straff som för själva brottet. 18 års fängelse är maxstraffet, men det är en bred straffskala och sällsynt med så hårda straff för den här typen av brott, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Yasins försvarare har tidigare uppgett att han nekar till brott. I de förhör som hållits med honom har han varit tyst.

– Min klient har valt att inte lämna några kommentarer överhuvudtaget, sade advokat Frida Wallin när åtal väcktes för en dryg månad sedan.

Kidnappades två veckor senare

Den kända rapartist som Yasin ska ha planerat att kidnappa blev bortförd, misshandlad, och pressad på pengar drygt två veckor senare. Yasin är dock inte misstänkt för inblandning i det fallet.

Yasin har suttit frihetsberövad sedan årsskiftet. Samtidigt som han var häktad vann han flera priser på P3 Guld-galan, något som väckt debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.