Alex Jones 2018. Arkivbild. Foto: AP/TT

Alex Jones döms: Ska betala skadestånd till anhöriga till skolskjutningsoffer

Publicerad

Alex Jones, som står bakom sajten Infowars, döms för andra gången på kort tid att betala skadestånd till anhöriga till barn som dog under Sandy hook-attacken. 2012 dödades 28 personer i skolskjutningen, men Jones har vid flera tillfällen påstått att attacken var en bluff.

Föräldrar till barn som dödades under skolskjutningen i grundskolan Sandy hook i delstaten Connecticut har stämt Infowarsgrundaren Alex Jones för att han påstått attacken aldrig ägt rum.

Jones döms av en domstol i Connecticut utan rättegång eftersom han, trots domstolens begäran, vägrat lämna över bevismaterial. Det innebär att en jury kommer att avgöra hur mycket Jones ska betala.

Under måndagen, kort efter domarens beslut, kommenterade Alex Jones beslutet på Infowars och säger att han ”berövats en rättvis rättegång”.

Även dömd i Texas

Det är andra gången på kort tid som Jones döms att betala skadestånd. I oktober dömdes han i delstaten Texas att betala skadestånd till föräldrar bosatta där. Även då struntade Jones i att lämna in relevanta dokument till domstolen.

Jones har i efterhand backat från påståendena om att massakern var en bluff. Han har bland annat försvarat sig med att han befann sig i ett psykosliknande tillstånd, vilket fick honom att tro att en mängd olika händelser var iscensatta. Filmerna har senare plockats ner från Youtube och andra sociala medier.

Alex Jones är även avstängd från de flesta stora sociala medier-plattformarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.