Ali Esbati: Modigt att vägra ta debatten

Uppdaterad
Publicerad

Bör man undvika att ta vissa debatter? Det tycker Vänsterpartiets Ali Esbati, som bjudits in till Publicistklubben för att diskutera varför han anser att somliga debatter inte kan leda rätt.

Våga vägra ta debatten. Så lyder uppmaningen från Vänsterpartiets Ali Esbati och som i kväll ska diskuteras på Publicistklubben i Stockholm. Medverkar gör även författaren och DN-krönikören Lena Andersson, Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, SVT-programledaren Janne Josefsson och statssekreteraren Jasenko Selimovic (FP).

Men i centrum för diskussionen om hur det egentligen står till med det svenska offentliga samtalet står Ali Esbati, som under många år förespråkat att vissa debatter bör undvikas. Det beror på hur utgångspunkten för debatten är formulerad, eller vad som beskrivs som ett problem.

”Vill inte ta debatten på det här sättet”

Inte minst när det kommer till frågor om invandring och det mångkulturella samhället är frågeställningarna ofta sådana att debatten bara kan vinnas av ena sidan, anser Ali Esbati.

– Som läget ser ut i dag är det modigt att ifrågasätta utgångspunkterna i debatten. Det här är ett sätt att få problemställningen belyst. Till skillnad från vad som ligger implicit i begreppet ”våga ta debatten”, menar jag att det svåra men nödvändiga är att våga ifrågasätta utgångspunkterna för debatten. Man säger att den här debatten vill jag inte ta på det här sättet, säger han.

Dabrowski modererar

Samtalet modereras av Publicistklubbens ordförande Stina Lundberg Dabrowski, som senast igår i SVT:s Agenda sade att idén om att vägra ta debatten är ett hot mot demokratin.

– Det finns en slags konsensuselit som attackerar den som vågar ha kritiska åsikter, sade hon då.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.