Det regnar nomineringar över Alicia Vikander. Foto: TT

Alicia Vikander Oscarsnominerad

Uppdaterad
Publicerad

Alicia Vikander följer i Ingrid Bergmans fotspår. På torsdagen nominerades hon till en Oscar för bästa kvinnliga biroll.

Den svenska skådespelaren nomineras till bästa kvinnliga biroll för sin roll i ”The Danish Girl”. I filmen spelar Vikander Gerda Wegener, partnern till Lili Elbe, en av världens första kända transpersoner. Rollen har rönt stor internationell uppmärksamhet och gjorde henne till en tidig favorit för just en Oscar-nominering.

”The Danish Girl”, i regi av Tom Hooper, nomineras också för bästa manliga huvudroll för Eddie Redmaynes tolkning av den danska konstnären Lili Elbe. Filmen är även nominerad för bästa kostym och bästa produktionsdesign.

Starkt år bakom sig

Det senaste året har varit ett segertåg för den svenska stjärnan. Hon har redan nominerats till två Golden Globes (som hon dock inte vann) och två brittiska Bafta-priser. I båda fallen gällde nomineringarna för hennes roll i ”The Danish Girl” och filmen ”Ex-Machina”, där Vikander spelar en robot med mänsklig personlighet. ”Ex-Machina” nominerades i sin tur till två Oscars, för bästa originalmanus och bästa specialeffekter.

På Golden Globe-galan snuvades Vikander på priset för bästa kvinnliga biroll, som istället gick till Kate Winslet för sin roll i ”Steve Jobs”. Nu har hon chans för revansch, eftersom Winslet är nominerad till en Oscar i samma kategori som Vikander.

De övriga nominerade är Rooney Mara för ”Carol”, Rachel McAdams för ”Spotlight” och Jennifer Jason Leigh för ”The Hateful Eight”.

I Ingrid Bergmans fotspår

Senast en svensk skådespelerska nominerades var för 26 år sedan, när Lena Olin nominerades för sin roll i ”Fiender: En berättelse om kärlek” 1990.

Senaste gången en svensk skådespelerska vann en Oscar var 1974, när Ingrid Bergman tilldelades priset för bästa kvinnliga biroll för ”Mordet på Orientexpressen”.

Även en annan svensk framgångssaga nominerades. Love Larson och Eva von Bahr nomineras för bästa makeup och hår för ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Oscarsgalan 2016 äger rum den 28 februari. Du hittar alla nominerade här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.