Foto: © Whyaduck productions

Woody Allens Stockholmsfilm får konkurrens

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm finns planer på en Woody Allen-film om två år. Men det är fler städer som drar i stjärnregissören.

”Midnatt i Paris”, ”Vicky Christina Barcelona” och ”Förälskad i Rom” – de är bara några av filmerna som Woody Allen har skapat kring en specifik stad.

I början av juli nådde nyheten Sverige att Woody Allen har planer på att göra film i Stockholm. Det enda som saknas är en bra berättelse.

Rios borgmästare bjuder

Men konkurrensen om Allens stadsporträtt är hård. Nu hoppas bland andra Rio de Janeiros borgmästare, Eduardo Paes, att regissören ska välja Rio som spelplats i en kommande film.

I en färsk intervju med den brasilianska dagstidningen O Globo säger borgmästaren att han är beredd att betala hela produktionen i så fall – även om det leder till hot från landets artister och konstnärer.

Kulturnyheterna ringde upp Jonas Feinberg, som är marknads- och kommunikationschef på Filmregion Stockholm-Mälardalen. De jobbar med Woody Allens team, för att få till en film i Stockholm.

Tror du att Rio de Janeiros bud kan stå i vägen för Woody Allens Stockholmsplaner?

– Nej. Naturligtvis finns det internationell konkurrens, men vi känner oss väldigt trygga i den här processen. Vi har ett väl genomarbetat projekt och sedan länge mycket bra kontakt med Woody Allens producent, säger Jonas Feinberg.

Även i Stockholm är finansieringen för en Allen-film redan klar. Enligt Aftonbladets uppgifter rör det om 122 miljoner kronor. Jonas Feinberg vill inte berätta vem som står för pengarna, men säger att det handlar om privat finansiering.

Det svenska vädret – Woody-vänligt?

Kommunikationschefen tror att Stockholm har många fördelar i konkurrensen:

– Det finns mycket som gör Stockholm till en perfekt stad för en Woody Allen-film. Dessutom är Stockholm en stad som är väldigt enkel och säker att filma i. Det är en stad som Woody Allen känner väl till och tycker mycket om, och vädermässigt passar den också. Hans filmer präglas inte precis av gassande solsken.

Filmregion Stockholm-Mälardalens mål är att Woody Allen-filmen ska bli verklighet 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.