Maria Sveland, Jenny Wrangborg och Lo Kauppi är några av deltagarna på ETC:s bokmässa. Foto: TT

Alternativ bokmässa presenterar sitt program

Uppdaterad
Publicerad

Medan debatten kring årets bokmässa i Göteborg fortsätter börjar flera alternativa mässor ta form runt om i staden. Nu presenterar tidningen ETC programmet till sitt eget alternativ, med gäster som skådespelaren Lo Kauppi, författaren Maria Sveland, poeten Jenny Wrangborg och regissören Stina Oscarson.

Syftet med initiativet ETC Bokmässan är enligt arrangörerna att erbjuda ett politiskt, röd-grönt alternativ till den traditionella mässan, för att ”rädda litteraturen från trötthet och kommersiell ängslighet”.

– Jag tycker att man kan se att vi har en politisk profil, jag skulle kunna säga en radikal, rödgrön och ekologisk, säger Olav Fumarola Unsgaard, som arrangerar mässan för ETC och förlaget Leopards räkning.

Nya Tider på bokmässan

– Men vi tar inte politisk ställning och hoppas att ha ett brett program framförallt gällande litteratur. Böckerna och författarna ska vara i fokus.

Initiativet är taget efter att ett hundratal författare bojkottat den årliga bokmässan i Göteborg på grund av den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro.

– Det har absolut med det att göra. Jag jobbar på förlaget Leopard och vi såg att flera av våra författare inte ville vara med, då försökte vi skapa ett alternativt evenemang i Göteborg, säger Olav Fumarola Unsgaard, och understryker att högerextrema röster inte är välkomna på den alternativa mässan.

Program tar form

Bland de som är klara för ETC Bokmässa såhär långt återfinns bland andra skådespelaren Lo Kauppi, författaren Maria Sveland, poeten Jenny Wrangborg, regissören Stina Oscarson, FI-grundaren Gudrun Schyman, religionshistorikern Mattias Gardell och ”Lilla Berlin”-tecknaren Ellen Ekman.

ETC:s initiativ kommer att äga rum den 28 och 29:e september, samtidigt som Bok & Biblioteks bokmässa, inuti ett tält med två scener och en utställningsyta i centrala Göteborg. Mässan har ännu inte beslutat exakt var tältet kommer att stå.

LÄS MER: Alternativa mässor växer fram i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet