Författaren och journalisten Henrik Arnstad. Foto: TT

Alternativmediesajten Samnytt klandras grovt av Mediernas Etiknämnd

Uppdaterad
Publicerad

Alternativmediesajten Samhällsnytt åsamkade journalisten Henrik Arnstad en oförsvarlig publicitetsskada och bröt grovt mot god publicistisk sed. Det slår Mediernas etiknämnd fast, rapporterar tidningen Journalisten.

Det handlar om en publicering på Samnytt.se i vintras där det rapporterades om en dömd pedofil. I artikeln påstod tidningen att den dömde mannen var vän med journalisten och författaren Henrik Arnstad.

Henrik Arnstad anmälde publiceringen till Allmänhetens medieombudsman, MO.

– Den här publiceringen har utsatt mig för fruktansvärda saker i form av hot och hat. Det här är inte journalistik, säger Arnstad till Journalisten.

I sin anmälan framförde Henrik Arnstad att publiceringen syftat till att framställa det som att han varit delaktig i brottsligheten. Han säger att han inte är vän med den dömde pedofilen – utan perifert bekant.

– Att lyfta upp en människa som absolut inte har med ett brott att göra för fem öre, och jag känner knappt den här förövaren – det är så gränslöst ondskefullt, säger han till Journalisten.

”Saknats belägg och allmänintresse”

I sitt beslut bedömer Mediernas Etiknämnd att Samhällsnytts påstående saknar belägg och allmänintresse. Nämnden väljer därför att klandra tidningen för att ha brutit grovt mot publicistisk sed.

”Det har således helt saknats allmänintresse att nämna anmälaren i artikeln. Att det dessutom har skett genom såväl rubriksättning som bilder är särskilt anmärkningsvärt. Till detta kommer att tidningen har agerat på ett sätt som innebär att anmälaren inte fick en rimlig möjlighet till bemötande”, skriver MEN.

Kulturnyheterna har sökt Henrik Arnstad och Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.