Amanda Gorman läste dikt om stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Poeten Amanda Gorman läste vid Joe Bidens installation. Dikten har titeln ”The Hill We Climb” och hon skrev klart den efter stormningen av kongressbyggnaden Capitolium.

Inför sin installation gjorde Joe Biden liksom tre demokratiska presidenter före honom, och bad en poet att skriva och framföra ett verk.

22-åriga Amanda Gorman är den yngsta poet som någonsin läst vid en installation. Hon är från Los Angeles och debuterade redan som 17-åring, med poesi som rör sig kring teman som förtryck, feminism och ursprung.

Presidentvalet i USA 2020

Verket som framfördes vid installationen heter ”The Hill We Climb” och hon skrev färdigt dikten efter stormningen av Capitolium. Hon satt uppe sent den natten, och la till verser om de apokalyptiska scener hon såg utspela sig i kongressbyggnaden, skriver New york times.

Vid installationerna av John F Kennedy, Bill Clinton och Barack Obama, läste bland andra Robert Frost och Maya Angelou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet