Foto: TT/Faksimil

Grattis, tillykke och congratulations: Världsledare gratulerar Biden på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Efter att presidenteden svurits, åskådarna torkat tårarna och ceremonin närmat sig sitt slut börjar nästa obligatoriska moment: Världsledare lyckönskar den nya presidenten på sociala medier.

”Gratulerar Biden och Harris!”, skriver statsminister Stefan Löfvens engelskspråkiga Twitterkonto. ”Håller med budskapet om enighet och respekt”.

Och Sveriges statsminister är inte den enda världsledaren som marscherat ut på de stora sociala medier-plattformarna för att att skicka en traditionsenlig hälsning till USA:s nye president och vice-president.

”Stort tillykke till Joe Biden” skriver Mette Frederiksen, Danmarks statsminister, och berättar om sina förhoppningar att Biden blir ”en samlande kraft efter all oro och splittring”.

Grannlandet Kanadas ledare Justin Trudeau, utöver gratulationer, pekar på de två ländernas gemensamma förflutna, där de ”tacklat några av historiens största utmaningar tillsammans”, och önskar en fortsättning på samarbetet.

Hälsningar och gratulationer har också kommit från bland annat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Pakistans premiärminister Imran Khan, Kroatiens premiärminister Andrej Plenković och Edgar Chagwa Lungu, Zambias president.

Foto: Faksimil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet